Katarzyna Bosacka radzi, jaką wybrać kiełbasę na grilla. Mówi o substancjach rakotwórczych
Oprac.: Dagmara Kotyra
Katarzyna Bosacka postanowiła tym razem doradzić Polakom w kwestii grillowania. Na jej instagramowym profilu właśnie pojawiła się rolka, w której wyjaśnia, która kiełbasa jest zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Okazuje się, że w jednej z nich wytwarzają się substancje rakotwórcze.
Katarzyna Bosacka radzi w kwestii żywności
Katarzyna Bosacka szczególną uwagę zwraca na czytanie składów i doradza, jakich składników unikać. Tym razem postanowiła przyjrzeć się kiełbasie na grilla i wyjaśniła, jaka będzie najzdrowszą opcją. "Mamy wakacje, sezon grillowy trwa w najlepsze. Jaką więc kiełbasę wrzucić na ruszt, żeby było odrobinę zdrowiej? Mam dla Was odpowiedź w najnowszej rolce" - przekazała na Instagramie.
Jaką wybrać kiełbasę na grilla?
Katarzyna Bosacka postanowiła wskazać, która kiełbasa na grilla jest najlepsza. Wybierając spośród tradycyjnej, wędzonej i białej wskazała na tę ostatnią. Wyjaśniła, że zwłaszcza ta biała surowa ma najkrótszy skład i do tego można znaleźć taką, która nie zawiera konserwantów E250 i E251, czyli azotanu i azotynu sodu.
Dodała, że znajdują się one jednak w tej tradycyjnej i niekorzystnie wpływają na zdrowie. "A taka tradycyjna kiełbasa ma te dwa konserwanty, które po podgrzaniu powodują, że tworzą się w niej nitrozoaminy. To są substancje rakotwórcze, więc jeśli tylko możecie, macie ochotę na kiełbaskę, grillujcie tę białą" - powiedziała dziennikarka.
Jak zwykle post spotkał się z ogromnym zainteresowaniem ze strony internautów. W komentarzach podzielili się swoimi opiniami. "Pytanie, co dać na ruszt, jeśli się nie lubi białej kiełbasy. Dwa nie popadajmy w skrajności, bo inaczej nie jedlibyśmy w ogóle niczego", "Ważne, aby wiedzieć, co nas truje", "Biorę obie. Tyle że nie ze sklepu", "Zdecydowanie żadna, no chyba że wege" - czytamy na Instagramie.
***