Kiedyś tanie warzywo, dziś królowa drożyzny. Jej cena wzrosła o 133 procent
Od pewnego czasu możemy zaobserwować niewielki i stopniowy spadek cen żywności. Produkty, które jeszcze do niedawna nosiły miano "liderów drożyzny", zaczynają powoli tanieć. Niestety wciąż ceny niektórych warzyw i owoców potrafią zwalić nas z nóg. Przyszła teraz kolej na nową królową warzywnej drożyzny.
W ubiegłych miesiącach pisaliśmy już o rekordowych cenach pomidorów, papryki, fasolki szparagowej, cebuli, a nawet ziemniaków. Mamy jednak dobrą wiadomość - na rynku możemy zauważyć wyraźny spadek ich cen. Mimo że w ubiegłych tygodniach obserwowaliśmy wzrost cen ziemniaków, obecnie odnotowujemy spadek o prawie 15 proc. Tanieją również pomidory. Obecnie ich ceny spadły o ponad 5 proc. Nieco taniej kupimy też paprykę, brokuły, jabłka, czy truskawki.
Zobacz również: Nowa królowa drożyzny. Popularne warzywo podrożało dwukrotnie
Niestety obserwowany spadek cen nie dotyczy wszystkich warzyw. Coraz droższe staje się warzywo, które niegdyś uchodziło za jedno z najtańszych. Chodzi o marchew, która ma bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni i jest jednym z najczęściej kupowanych przez nas warzyw. Niegdyś należała do grona tanich i łatwo dostępnych warzyw, dziś jednak wybija się na niechlubną pozycję liderki drożyzny. Obecnie za kilogram tego warzywa musimy zapłacić 7-8 złotych.
Marchew bardzo podrożała w ujęciu rocznym. Z raportu pt. "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i uczelni WSB Merito wynika, że w maju cena marchwi była wyższa o 133 proc. niż przed rokiem. To rekordowa podwyżka.
Zobacz również: Ceny warzyw i owoców w latach 90. Łza się w oku kręci
Marchew nie jest jedynym warzywem, którego cena przyprawia nas o zawrót głowy. Z wyżej wspomnianego badania wynika, że cena cebuli jest obecnie o 107 proc. wyższa niż przed rokiem. Warzywo to jest bardzo pożądane na całym świecie. Niestety inflacja, wzrost cen za energię czy też warunki pogodowe wpłynęły na to, że w wielu krajach europejskich zbiory cebuli były dość ubogie.
Ciężko przewidzieć, jak będą zmieniały się ceny żywności w nadchodzących miesiącach. Według GUS inflacja wyraźnie wyhamowuje, lecz wciąż jest bardzo wysoka. W czerwcu 2023 wynosiła 11,5 proc. w ujęciu rocznym. Dla przypomnienia w maju wartość ta wynosiła 13 proc. Jednakże inflacja nie jest jedyną przyczyną wysokich cen warzyw i owoców.
Według GUS czerwcowe ceny żywności są o 0,3 proc. niższe niż miesiąc wcześniej, w maju. Ten niewielki spadek może napawać nas pewnym optymizmem. Eksperci twierdzą, że te tendencje powinny się utrzymać.
Zobacz również: Czereśnie osiągają niebotyczne ceny. Czy będzie taniej?