Kilka sposobów na oryginalne podanie owoców
Owoce to jedne z najzdrowszych smakołyków. Są witaminowymi bombami o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy w nich naturalne przeciwutleniacze, minerały i liczne substancje bioaktywne. Okazuje się, że codzienne spożywanie owoców opóźnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia odporność, chroni przed chorobami serca, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Jakby tego było mało, owoce skutecznie poprawiają nastrój i są zdrowym zastrzykiem energii. Dlatego nigdy nie powinno ich zabraknąć na stole. W czasie świąt czy innych uroczystości warto dodatkowo je wyeksponować i sprawić, że staną się jeszcze bardziej atrakcyjne. W wyjątkowy sposób udekorują też nasz stół. Poznaj kilka sposobów na oryginalne podanie owoców.
Owoce w postaci dekoracyjnego obrazka
Owoce można pokroić na mniejsze części i ułożyć na półmiskach, tak by powstał z nich obrazek. Z kiwi, mandarynek i granatu można np. w bardzo prosty sposób stworzyć choinkę. Taka dekoracja na pewno zostanie doceniona przez gości w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Z banana i kiwi z łatwością uformujemy też tropikalne palmy. Wszystko jest kwestią pomysłu.
Owoce w postaci lodów
Ogromną popularnością cieszą się też owoce podane w formie lodów. Do specjalnej foremki wystarczy włożyć kawałki ulubionych owoców i drewniany patyczek. Całość zalewamy sokiem owocowym i mrozimy.
Arbuz na patyku
Podobnym sposobem jest pokrojenie arbuza w trójkąty i nałożenie ich na patyczki po lodach. W ten sposób zyskamy zdrowy i efektowny deser, który wygodnie zjeść.
Szaszłyki z owoców
Ciekawą propozycją podania owoców jest też przygotowanie szaszłyków. Na specjalne patyczki wystarczy nadziać kawałki ulubionych owoców.
Pizza z owoców
Owoce można także podać w postaci „pizzy”. Okrągły spód może stanowić kruche ciasto lub warstwa kremu. Idealnymi dodatkami będą ananasy, kiwi, truskawki, maliny czy borówki. Tak naprawdę sprawdzą się jednak wszystkie owoce, jakie tylko mamy w domu.
Owoce z galaretką
Ulubione owoce warto też umieścić w pucharkach na lody i zalać galaretką. W ten sposób otrzymamy smaczny i zdrowy deser. Owoce będą też idealną dekoracją galaretki np. w kształcie serca.
Frytki z jabłek
Ciekawym pomysłem jest też podanie jabłek w postaci frytek. Wystarczy je pokroić w cienkie paski przypominające frytki i podać w papierowych torebkach.
Faszerowane jabłka
Duże jabłka można też przekroić na pół i nieco je wydrążyć. W tak powstałym miejscu warto ułożyć kawałki innych owoców, np. śliwek, bananów czy mandarynek.