Kwietniowe grzyby - co można zbierać w lasach?
Grzyby to nie tylko jesienny skarb lasów. Pojawiają się już wiosną. Jakie gatunki możemy zbierać od kwietnia? Głównie pyszne smardze!
Wczesną wiosną na grzyby? Jak najbardziej
Pewne gatunki grzybów leśnych można spotkać nawet w środku zimy. Nie jest ich jednak wiele, a takimi wycieczkami parają się jedynie najbardziej zapaleni i doświadczeni grzybiarze. Wiosną pojawiają się kolejne grzyby i to w większych ilościach. Możemy nawet natknąć się już na pierwsze smardze.
Strzeliste kapelusze i białe nóżki to znak rozpoznawczy smardzów - jednych z najbardziej popularnych polskich grzybów. Swoje stałe miejsce na naszych stołach smardze zapewniły sobie lekko korzennym, delikatnym smakiem.
Nie zapominajmy jednak, że surowe smardze zawierają w sobie toksyny - tak jak większość grzybów, musimy je odpowiednio przygotować, zanim przystąpimy do jedzenia.
Nie pomylcie smardza z piestrzenicą
Na każdym grzybobraniu trzeba koniecznie pamiętać o tym, żeby zbierać jedynie grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność, że je znamy. Pamiętajmy, że smardze dość łatwo pomylić z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Obydwa gatunki mają białą nóżkę i specyficzne w wyglądzie kapelusze o skomplikowanej strukturze. Przed wyjściem do lasu dobrze jest porównać fotografie tych grzybów - piestrzenica ma ciemniejszy kapelusz, który ma formę żyłkowanej “chmurki", podczas gdy kapelusz smardza jest jaśniejszy i ażurowy.
Smardzie pod częściową ochroną
Nasze wiosenne łowy na smardzie nie mogą odbywać się w każdym miejscu. Ten gatunek grzyba objęty jest w Polsce częściową ochroną. Zgodnie z prawem możemy zbierać je na terenach zielonych, na terenie szkółek leśnych, upraw ogrodniczych, a także w prywatnych ogrodach. Zbierając smardze w innych miejscach, narażamy się na mandat. Osoby mieszkające blisko granicy Czech lub Słowacji mogą wybrać się na smardze do naszych sąsiadów - w tych krajach smardze nie są objęte ochroną.
Przeczytaj też:
Pomidory: Surowe czy poddane obróbce termicznej?
"Koktajl amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu!
Jak zrobić tzatziki? Dlaczego warto włączyć grecki sos do diety?
* * *
Zobacz więcej: