Larwy mącznika młynarka to nowa ekologiczna żywność

Jako "nową żywność" Rada Europejska zakwalifikowała larwy mącznika młynarka. Dotychczas popularne głównie wśród wędkarzy i akwarystów robaki niebawem trafią do sklepów.

Larwy z grilla w smaku przypominają orzechy w chrupiącej skórce
Larwy z grilla w smaku przypominają orzechy w chrupiącej skórce123RF/PICSEL

Stadium larwalne popularnego robaka to zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zrównoważone źródło pożywienia, przy produkcji którego, w przeciwieństwie do np. przemysłowej hodowli bydła, nie emituje się nadmiarowych ilości dwutlenku węgla. A ponieważ larwy chrząszcza są doskonałym źródłem czystego białka, dodatkowo bogatym w minerały, unijni decydenci uznali, że robak może zostać wciągnięty na listę "nowej żywności".

W sproszkowanej wersji, jako dodatek o ciekawym, orzechowym posmaku, lub w całości, owadzi przysmak po wejściu przepisu w życie trafi do europejskich sklepów. Idealnie sprawdzi się w deserach i wegetariańskiej kuchni, gdzie owadzie białko od dawna jest alternatywą dla mięs.

Warto dodać, że sam pomysł nie jest nowy. O jedzeniu owadów wiadomo od dawna, także na polskim gruncie. Pieczone mrówki czy świerszcze chrupią, a próbujący ich amatorzy twierdzą, że smakiem przypominają ziarna kawy, słonecznika lub innych, bogatych w tłuszcze roślin. 

***

Zobacz także:

Koncert „Serdeczna Matko, opiekunko ludzi” już 3 maja w PolsaciePolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas