Lecznicze głodówki

Głodówka stosowana w chińskiej medycynie służy głównie oczyszczeniu organizmu, który jest wówczas lepiej zharmonizowany i mniej podatny na choroby.

Głodówka powinna trwać 12 dni, zgodnie z przyjętym w medycynie chińskiej cyklem przemiany i wymiany krwi. Minimum jednak trzy dni - ciało potrzebuje przynajmniej 72 godziny na wydalenie głównych toksyn.

Głodówki nie można robić byle jak. Co najmniej przez kilka dni trzeba przygotowywać do niej ciało i ducha. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, potem sery, stopniowo przechodzić na pożywienie roślinne. A tuż przed rozpoczęciem prawdziwej głodówki jedz wyłącznie produkty zbożowe (kasze i inne dania z pełnego ziarna) i sporo czasu poświęcaj na relaks i medytacje.

Podczas głodówki nie wolno stosować środków przeczyszczających. Ważny jest rodzaj herbatek i innych napojów spożywanych w tym czasie. Pić należy zawsze ciepłe napoje. Najlepiej wziąć różne owoce, wrzucić je na wodę, zagotować, a następnie zrobić z nich soki.

Okres oczyszczania warto wykorzystać na naukę albo medytację - są one wówczas o wiele skuteczniejsze, ponieważ mózg uwolniony z toksyn lepiej funkcjonuje.

Nigdy nie powinno się jednak robią głodówki zimą. Zarówno ludzie jak i zwierzęta powinni wówczas przybrać na wadze, a nie tracić jej. Najlepiej zrobić sobie głodówkę wiosną. Definitywnie natomiast trzeba zaprzestać stosowania tego typu kuracji po jesiennym zrównaniu dnia z nocą.

Po zakończeniu głodówki konieczne jest stopniowe przyzwyczajanie się do normalnego odżywiania. Objadanie się natychmiast po jej zakończeniu jest bardzo szkodliwe i może być wręcz niebezpieczne.

Jeżeli ktoś chciałby zastosować głodówkę leczniczą, powinien przed jej rozpoczęciem zasięgnąć porady lekarza.

Lidia Irla

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas