Mają orzechowo-kwaskowaty smak. Teraz jest najlepsza pora, żeby je zebrać

Buki to okazałe, osiągające nawet 50 metrów wysokości drzewa, których liście wykorzystywane były przez nasze babcie w medycynie naturalnej. Jak smakują takie liście, czy dziś również można je spożywać, a jeśli tak, to co należy z nich zrobić?

Młode bukowe liście są jadalne
Młode bukowe liście są jadalneGetty Images

Jak wyglądają i smakują bukowe liście?

Buk zwyczajny to niezwykle okazałe drzewo, które zazwyczaj dorasta do 25-30 m wysokości, ale w niektórych przypadkach może osiągać nawet 50 m. Drzewo charakteryzuje się grubym pniem i masywnymi konarami.

Liście buku osiągają do 10 cm długości i 5 cm szerokości. Z wierzchu posiadają ciemnozielone, błyszczące ubarwienie, natomiast od spodu są jasne i matowe. Jesienią zmieniają kolor na rdzawo-brązowy.

Po młode, bukowe liście warto sięgać w maju, ponieważ wtedy nadają się spożycia. Młode liście buku mają delikatny, orzechowy smak, choć można w nich również wyczuć kwaskowaty, orzeźwiający posmak. Młode liście buku z powodzeniem możemy spożywać na surowo, rzecz jasna, po uprzednim, dokładnym umyciu.

Jak smakują liście buku?
Jak smakują liście buku?Getty Images

Liście buku - właściwości zdrowotne

Młode liście buku zawierają związki fenolowe oraz flawonoidy: kwercetynę działającą przeciwzapalnie i antyalergicznie, mirycetynę o właściwościach przeciwutleniających oraz kemferol o działaniu m.in. przeciwzapalnym - informują Lasy Państwowe.

Z liści bukowych można przygotować napar, który charakteryzuje się właściwościami odkażającymi i oczyszczającymi. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, uspokajająco, a także pobudza proces trawienia. W medycynie ludowej i naturalnej napar z liści buku wykorzystywany był przy stanach zakaźnych gardła i jamy ustnej. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać ze spożywaniem naparu z liści buka, ponieważ w nadmiarze może on powodować uczucie senności.

Bukowe liście w kuchni

Młode liście buka mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek i zup. Warto je również dodać podczas przyrządzania pesto z bazylii. Młode, bukowe liście z powodzeniem możemy dodać do szpinaku przygotowywanego na ciepło lub do kanapek.

Nie poleca się spożywania starszych liści buku, ponieważ są one twarde i łykowate.

Terapeutka Alina Adamowicz o trudnych decyzjach i rozstaniachINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas