Mogą długo szukać ofiary. Niesamowity widok w polskich lasach
Mają szerokie zastosowanie w kuchni, dodawane są do sosów, zup, a po ususzeniu wzbogacają smak każdej potrawy. Opieńki to grzyby dobrze nam znane, jednak te niepozorne organizmy skrywają mroczną tajemnicę. Niewiele osób wie, że to właśnie opieńki są uznane za gatunek wydający największe organizmy na ziemi, pod względem zajmowanej powierzchni.
Ciekawostką na temat tego grzyba podzielili się leśnicy na facebookowym profilu lasów państwowych, na którym regularnie pojawiają się fascynujące informacje dotyczące gatunków zamieszkujących polskie lasy. W jednym z ostatnich postów pojawiło się nieco zagadkowe zdjęcie, które mogłoby przypominać kadr z filmu o obcych. Ciemne "macki" oplatające murszejące drzewo to niebywały widok, który rodzi wiele pytań.
Czym właściwie są "macki" opieńki?
Jak tłumaczą eksperci, ryzomorfy to twory o sznurowatym lub korzeniastym pokroju, które są wytwarzane przez grzyby rodzaju Armillaria. Takie "macki" służą im do przemieszczania się. Bardzo szybko rozrastają się w glebie na duże odległości. W ten sposób poszukują swoich ofiar, czyli drzew, które następnie opanowują, przyczyniając się do ich obumierania.
"W przypadku opieniek przerastają glebę, a po znalezieniu odpowiedniego drzewa wnikają w system korzeniowy i zaczynają rozrastać się pod korą, dając początek charakterystycznym, białym płatom grzybni" - tłumaczą leśnicy na profilu Lasy Państwowe.
Opieńka największym organizmem na świecie
W 2001 roku w Górach Błękitnych we wschodnim Oregonie odkryto opieńkę ciemną, którą uznano za największy organizm na ziemi pod względem zajmowanej powierzchni. Jej grzybnia rozciąga się na niemalże 9 km kwadratowych, a całkowita masa szacowana jest na 605 ton. Wiek tego osobnika to prawdopodobnie około 8000 lat.
Opieńkę ciemną można spotkać również w polskich lasach. Żeruje zarówno na martwych, jak i zdrowych drzewach. Ten grzyb mimo niebezpieczeństwa, jakie stanowi dla drzewostanu, jest całkowicie bezpieczny dla człowieka. Opieńki mają oryginalny smak, dlatego są doceniane w kuchni. W niektórych rejonach polski przyrządza się z nich tradycyjną zupę opieńkową.
Zobacz również: Szkodnik zaatakował warszawską dzielnicę. Ludzie są zrozpaczeni
Grzybiarze zbierający opieńki muszą jednak zachować ostrożność. Gatunek ten można pomylić z maślanką wiązkową, która nazywana jest opieńką trującą. Jak sama nazwa wskazuje, grzyb ten ma właściwości trujące i nie nadaje się do jedzenia.