Napoje typu "zero" to nie lepszy wybór. Pijąc narażamy się na choroby

Katarzyna Bosacka obala mit dotyczący dietetyczności napojów typu "zero". Przywołuje oświadczenie WHO
Katarzyna Bosacka obala mit dotyczący dietetyczności napojów typu "zero". Przywołuje oświadczenie WHOFot. Karolina Adamska/East News123RF/PICSEL
Odstraszanie ptaków to subtelna sztuka. Praca ochrony na lotnisku OrlyAFP

Napoje typu zero to wcale nie "lepszy wybór"

Organizacja uznała, że pijąc przez długi czas napoje typu "zero", narażamy się na poważne choroby (istnieje takie ryzyko - nie jest to jednoznaczne)
napisała.
Sztuczne słodziki wcale nie są takie zdrowe, jak mogłoby się wydawać
Sztuczne słodziki wcale nie są takie zdrowe, jak mogłoby się wydawać123RF/PICSEL
  • ryzyko cukrzycy typu 2,
  • zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
  • śmiertelność wśród dorosłych.

Czy faktycznie produkty “zero" są dietetyczne? WHO stawia sprawę jasno

WHO zaleca, aby ludzie unikali niecukrowych substancji słodzących, takich jak aspartam, sacharyna lub stewia, chcąc schudnąć lub zapobiegać chorobom dietozależnym
pisze Bosacka w poście.
Ja uważam, że sięganie po napoje typu "zero" na diecie nie jest dobrą opcją, bo przecież to nadal niezdrowy i pełen "chemii" produkt, co z tego, że bez cukru!
podsumowała dziennikarka.