Naukowcy już wiedzą - oto najzdrowszy owoc na świecie. Ogromne kontrowersje

Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, w której nie brakuje m.in. warzyw i owoców, będących źródłem wielu witamin i minerałów. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, które owoce i warzywa są najzdrowsze. Odpowiedź na to pytanie uzyskali amerykańscy naukowcy z Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej.

Naukowcy z USA ustalili, które warzywa i owoce są najzdrowsze
Naukowcy z USA ustalili, które warzywa i owoce są najzdrowsze123RF/PICSEL

Centers for Disease Control and Prevention to amerykańska agencja rządowa wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej, która zajmuje się m.in. profilaktyką zdrowotną w USA. Eksperci przeprowadzają regularne badania warzyw i owoców, tym samym aktualizując dane o występujących w nich witaminach i minerałach.

Po przeprowadzeniu dokładnej analizy wyników badań naukowcy stworzyli listę najzdrowszych warzyw i owoców na świecie. Jednak gdy mowa o owocach - dla wielu osób werdykt był dosyć kontrowersyjny.

Oto najzdrowsze warzywa na świecie

Centers for Disease Control and Prevention zapewnia, że najzdrowszym warzywem jest rukiew wodna, która otrzymała aż 100 punktów w skali naukowców zza oceanu. Drugie miejsce zajął szpinak, zdobywając 85 punktów, a na najniższym stopniu podium znalazł się jarmuż - 49 punktów. Na kolejnych miejscach znalazły się: papryka oraz brokuły.

Rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie
Rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie123RF/PICSEL

Oto najzdrowsze owoce na świecie

Niemałe zaskoczenie i kontrowersje wywołała informacja o najzdrowszym owocu na świecie. Otóż zdaniem naukowców jest nim pomidor, którego wiele osób uważa za warzywo. Okazuje się jednak, że pomidor z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ powstaje z kwiatów i zawiera w sobie nasiona.

Pomidor to najzdrowszy owoc na świecie
Pomidor to najzdrowszy owoc na świecie123RF/PICSEL

Pomidor, jako najzdrowszy owoc świata, uzyskał 20 punktów w skali zakładanej przez naukowców. Specjaliści, badając najzdrowsze warzywa i owoce na świecie, brali pod uwagę 17 składników odżywczych w 100-kalorycznej porcji.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas