Reklama

Reklama

Nieodkryte zagłębia grzybowe

Zbieranie grzybów to nie lada frajda, zwłaszcza gdy nie ma w lesie tłumu grzybiarzy. Są miejsca, gdzie piękne okazy będą czekały tylko na nas!

Lasy wśród dolin środkowego Dunajca

Dlaczego polecamy to miejsce? Ponieważ mokre lasy wśród dolin Dunajca tworzą grzybom doskonałe warunki. Zatrzęsienie prawdziwków, maślaków i podgrzybków jest zwłaszcza w okolicach Dębicy i Dąbrowy Tarnowskiej, Tuchowa, Ciężkowic i Jastrzębiej. Dodatkowe atrakcje w okolicy:

Reklama

- Rezerwat przyrody ,,Skamieniałe miasto" (około Ciężkowic) - malownicze grupy skał piaskowcowych. Istniał tu ponoć niegdyś gród, który skamieniał wraz z mieszkańcami za niegodziwe postępki władcy.

- W miejscowości Kąśna Dolna jest dawna posiadłość Ignacego Jana Paderewskiego, wybitnego pianisty (dziś muzeum).

- Spływ Dunajcem (jesienią są najpiękniejsze widoki).

Lasy wokół Jeziora Wdzydze (Kaszuby)

Dlaczego polecamy to miejsce? Bo to najbardziej "zagrzybiona" część Borów Tucholskich - lasy sosnowe, wśród których rosną też drzewa liściaste, co sprzyja wysypowi borowików, podgrzybków, koźlarzy, maślaków, miodówek, kurek i rydzów.

Dodatkowe atrakcje w okolicy:

- Najwyższe wzgórze morenowe - Wieżyca (po kaszubsku Wieżëca), położone w gminie Stężyca. Na wierzchołku Wieżycy jest platforma widokowa.

- Kręgi Kamienne w Odrach na terenie Borów Tucholskich. Mają średnicę 15-33 m i zbudowane są z wystających ponad powierzchnię ziemi głazów. Historia ich powstania do dzisiaj nie jest dokładnie wyjaśniona. Oceniane są na I-III wiek naszej ery.

Lasy przy Połoninie Caryńskiej i Wetlińskiej

Dlaczego polecamy to miejsce? Jest tu prawdziwy wysyp grzybów na początku jesieni, zwłaszcza w okolicach miejscowości: Wetlina, Zatwarnica, Dwernik, Otryt, Cisna i Smolnik. A na rydze można wybrać się do lasu koło Czarnej.

Dodatkowe atrakcje w okolicy:

- Wejście na Tarnicę - najwyższy i najpiękniejszy szczyt w Bieszczadach.

- Bieszczadzka Ciuchcia, na którą możemy wsiąść w Majdanie koło Cisnej (tu jest główna stacja Bieszczadzkiej Kolei Wąskotorowej). Na życzenie turystów kolejka zatrzymuje się w dowolnym miejscu trasy, może uda się znaleźć grzyby po drodze!

- Skansen w Sanoku, gdzie prezentowana jest kultura polsko-ukraińskiego pogranicza.

Lasy wokół Tanwii (Roztocze)

Dlaczego polecamy to miejsce? Okoliczne lasy pełne są grzybów, zwłaszcza dorodnych podgrzybków, maślaków, opieniek, rydzów i kurek. Warte odwiedzenia są zwłaszcza lasy położone w okolicy Zwierzyńca i Krasnobrodu.

Dodatkowe atrakcje:

- Piękne, dzikie tereny Roztoczańskiego Parku Narodowego.

- Zagroda Guciów, skansen w Guciowie (30 km od Zamościa, ok. 10 km od Zwierzyńca). Można tu zobaczyć stare chałupy porośnięte mchem, nauczyć się piec wiejski chleb i kupić oryginalną pamiątkę.

Sześć pysznych gatunków: Gdzie ich szukać? 

1. Kurki

Najwięcej jest ich w lasach sosnowo-świerkowych. Rosną w sporych "stadach", są łatwe do zauważenia.

2. Kozaki

Zarówno te o brązowych, jak i czerwonych kapeluszach, rosną pod brzozami, topolami i osikami. Szukaj ich zwłaszcza na obrzeżach lasów i pól, wśród krzaków i traw. Oczywiście najlepiej po deszczach.

3. Borowiki

Wolą lasy świerkowe i dębowe, rosną w miejscach zacienionych, na poboczach, pod wysokimi drzewami obrośniętymi mchem. Jeśli znajdziesz prawdziwka, zawsze poszukaj w pobliżu, czy nie ma on towarzystwa.

4. Podgrzybki

Znajdziemy w lasach iglastych i mieszanych - potrafią rosnąć dużymi grupami.

5. Rydze

Można spotkać w leśnych rowach, także w młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach, najczęściej pod sosnami.

6. Maślaki

Rosną pod sosnami na piaszczystej glebie, ale też pod osikami, brzozami, topolami. Największy wysyp - we wrześniu.

Trzy grzybowe specjały

Susz grzybowy: Najlepsze do suszenia są: borowiki, podgrzybki, koźlarze, bo mają tzw. gąbkę pod kapeluszem, i są niezwykle aromatyczne.

Sos maślakowy: Maślaki też pięknie pachną, więc warto dodawać je do sosów. Sprawią, że będzie zawiesisty (ale uwaga: muszą zostać obrane z ciężkostrawnej skórki).

Rydze smażone i marynowane: Najlepiej smażyć w całości na maśle, z dodatkiem czosnku, na dużym ogniu. Do marynowanych zalewa powinna być łagodna: na 1 szkl. octu na 3-4 szkl. wody.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje