Niezwykłe zwyczaje i tradycje wielkanocne
Kiedy dla jednych Wielkanoc to najstarsze święto chrześcijańskie celebrujące mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa, dla innych to czas wolny spędzony z rodziną i przyjaciółmi. To także okazja do kultywowania starych tradycji, które przenikają się z nowymi.
Gwatemala, Antiqua
Przez cały Wielki Tydzień mieszkańcy miasta Antiqua układają na ulicach barwne kobierce, przygotowując się do wielkopiątkowej procesji. Dywany wykonane są z kwiatów, owoców, warzyw, kolorowych proszków i piasku. Przedstawiają motywy religijne, roślinne, zaczerpnięte z tradycji Majów lub nawiązujące do historii Gwatemali.
To radosny czas świętowania i integrowania się lokalnej społeczności z obcokrajowcami. Ludzie przyjeżdżają ze wszystkich zakątków świata by mieć okazję uczestniczyć w tym wyjątkowym wydarzeniu religijnym. Uroczystości zaczynają się o piątej rano i trwają do późnych godzin nocnych.
Włochy, Florencja
We Florencji jest praktykowana stara tradycja wielkanocna zwana "Scoppio del Carro". Dziewięciometrowy wóz, używany od 500 lat, wypełniony fajerwerkami i innymi materiałami pirotechnicznymi jest ciągnięty przez białe woły ulicami miasta. W procesji idą żołnierze, muzycy i mieszkańcy ubrani w piętnastowieczne stroje. Barwny korowód zatrzymuje się przed katedrą Santa Maria del Fiore.
Podczas mszy wielkanocnej arcybiskup Florencji zapala lont, który prowadzi do wozu stojącego przed fasadą kościoła i tym samym rozpoczyna widowiskowy pokaz sztucznych ogni. Zwyczaj ten datuje się na czasy Pierwszej Krucjaty i ma zapewnić dobre zbiory, stabilne życie i powodzenie w interesach.
Grecja
Przed Niedzielą Palmową prawosławni chrześcijanie pieką "Lazarakia", chlebki w kształcie człowieka, by uczcić cud wskrzeszenia Łazarza. W Wielki Czwartek kobiety malują jajka na czerwono, jako symbol nowego życia i krwi Chrystusa. W Wielką Niedzielę Grecy jedzą "magiritsę", tradycyjną zupę z podrobów jagnięcych z warzywami oraz pieką baranka na rożnie, którego spożywają z rodziną i przyjaciółmi.
Jednym z popularnych zwyczajów greckich jest "tsougrisma", uderzanie jajkiem w jajko, symbolizujący otwarty grób zmartwychwstałego Chrystusa.
***Zobacz także***
Australia
Na początku lat dziewięćdziesiątych, organizacja "Rabbit-Free Australia" rozpoczęła kampanię mającą na celu zastąpienie króliczka wielkanocnego, jego krewnym, wielkouchem króliczym. Króliki w Australii są uważane za szkodniki niszczące uprawy i ziemię.
W połowie XIX wieku wypuszczono 24 pary królików, 150 lat później ich populacja liczy 10 mld. Dochody ze sprzedaży czekoladowych torbaczy Bilby są przeznaczone na ratowanie tego ginącego gatunku oraz refundację szkód rolniczych.
Francja, Haux
W Poniedziałek Wielkanocny mieszkańcy miasteczka Haux we Francji przygotowują omlet na rynku miasta. Jego rozmiary są imponujące, bo lokalni mieszkańcy używają 4500 jajek, by nakarmić tysiąc osób.
Historia głosi, że kiedy Napoleon i jego armia dotarli na południe Francji, zatrzymali się w tym miasteczku i zjedli omlet. Napoleon był pod wrażeniem walorów smakowych tej prostej potrawy i nakazał mieszkańcom, by przynieśli z domów jajka i następnego dnia zrobili gigantyczny omlet dla jego żołnierzy.
Norwegia
W Norwegii Wielkanoc to czas spędzony na czytaniu kryminałów. Ta świecka tradycja ma swój początek w 1923 roku, kiedy to dwóch młodych pisarzy postanowiło promować swoją powieść na pierwszej stronie poczytnego dziennika. "Pociąg jadący do Bergen został obrabowany" głosił tytuł. Ludzie nie byli świadomi, że to chwyt reklamowy i w mig wykupili nakład. Niektórzy dzwonili do redakcji dopytując się o szczegóły wydarzenia.
Norwedzy lubią przyrodę i kontakty międzyludzkie dlatego w okresie Wielkanocy wyjeżdżają do swoich letnich domów zwanych "hytte", by na łonie natury spędzić czas z bliskimi. Jazda na nartach w górach i pochwalenie się świąteczną opalenizną, to jeden ze sposobów na spędzenie świąt w tym kraju.
***
Zobacz również: