Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef, powraca z nową książką.

article cover
materiały prasowe

"Doradca smaku" to zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

Pierwsza książka Michela Morana "Moje smaki" opublikowana w 2013 roku cieszyła się ogromnym zainteresowaniem tych, którzy lubią gotować i poszukują nowych rozkoszy podniebienia.

W nowej znajdą jeszcze więcej inspiracji. Michel Moran pokazuje, jak ogromne są możliwości zastosowania w kuchni ziół i przypraw.

Wyjaśnia, że w każdej "kulinarnej apteczce" zawsze powinny znajdować się starannie dobrane dodatki. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba do nich skomplikowanych i drogich składników. To wszystko sprawia, że "Doradca smaku" nie jest jedynie gustownym elementem wystroju kuchni, ale praktycznym i użytecznym przewodnikiem dla każdego.

Książka powstała na podstawie telewizyjnego show TVN "Doradca smaku". Tematem kulinarnych spotkań były głównie tradycyjne potrawy kuchni europejskiej. Michel Moran udowadnia, że są one proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się w kuchni polskiej. Kucharz obala kulinarne mity i pokazuje proste porady zmieniające znane z pozoru dania w wyśmienite kompozycje.

To wszystko znalazło się w książce, która może być inspiracją i zachętą do własnych kulinarnych odkryć. Nawet początkujący amatorzy gotowania będą mogli stworzyć proponowane dania, ponieważ przygotowanie każdej z potraw zostało utrwalone krok po kroku na fotografiach.

Książka jest wyróżniającą się pozycją pośród kulinarnych poradników, ze względu na szczegółowość opisów i praktyczny charakter może być osobistym kursem sztuki kuchennej. Ravioli, kurczak ze śliwkami czy wykwintna pieczeń -  żaden przepis nie ma tajemnic, kiedy można liczyć na wsparcie doradcy smaku.

Michel Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji "Le Jardin". Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga.

W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas