Oto najdroższe orzechy na świecie. Czy są warte swojej ceny?

Orzechy makadamia uznawane są za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie, ale warto po nie sięgać nie tylko z uwagi na walory smakowe, lecz również z powodu ich właściwości zdrowotnych. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w tych orzechach i dlaczego ich cena jest niestety bardzo wysoka?

Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym, maślanym smakiem
Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym, maślanym smakiem123RF/PICSEL

Orzechy makadamia - właściwości odżywcze

Orzechy makadamia w 70 proc. składają się z tłuszczów - głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 100 g orzechów makadamia jest aż 718 kcal, więc zdecydowanie są one kaloryczne, pożywne i sycące, ale co istotne - posiadają niski indeks glikemiczny.

Orzechy makadamia są dobrym źródłem witaminy A, E i witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak m.in. wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i cynk.

Jak smakują i dlaczego warto jeść orzechy makadamia?

Wspomniane nienasycone kwasy tłuszczowe w orzechach makadamia prozdrowotnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i mają udział w poprawie profilu lipidowego.

Orzechy posiadają właściwości antyoksydacyjne, ograniczają wytwarzanie wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się komórek i wpływają na obniżenie poziomu stresu. Regularne spożywanie orzechów makadamia wpływa na poprawę pracy serca i prawidłową pracę mózgu.

Orzechy makadamia mają delikatny, maślany smak, dlatego często wykorzystywane są do urozmaicenia różnego rodzaju dań. Doskonale komponują się z czosnkiem i anchois, ale często używa się ich również słodkich kremów, ciast i tortów.

Orzechy makadamia mają właściwości prozdrowotne
Orzechy makadamia mają właściwości prozdrowotne123RF/PICSEL

Kto nie powinien spożywać orzechów makadamia?

Rzecz jasna, orzechy makadamia, jak niemal każdy produkt, mogą powodować alergię, dlatego nie powinny ich spożywać osoby uczulone na orzechy. Reakcje alergiczne zazwyczaj pojawiają się w okolicy jamy ustnej poprzez powstanie opuchlizny, wysypki i zaczerwienienia.

Ponadto mogą pojawić się bóle brzucha, nudności, biegunka i duszności. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Należy również podkreślić, że orzechy makadamia są trujące dla psów. Już niewielka ilość takich orzechów może wywołać u czworonoga m.in. gorączkę, wymioty i problemy z poruszaniem się.

Dlaczego orzechy makadamia są bardzo drogie?

Orzechy makadamia to bez wątpienia jedne z najdroższych orzechów na świecie. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż drzewo makadamia potrzebuje od 7 do 10 lat, by wydać swoje orzechy. Ponadto procesy związane z samą uprawą, ale i zbiorami są bardzo żmudne i kosztowne, ponieważ zbiera się je ręcznie, by ocenić, czy są odpowiednio dojrzałe.

Orzechy makadamia sprowadzane są z Australii, Hawajów, Afryki Południowej oraz Ameryki Łacińskiej, co również wpływa na ich finalną cenę. W Polsce za 1 kg orzechów makadamia trzeba zapłacić ok 70 zł.

Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas