Pasja gotowania, radość smakowania
Najbardziej niezwykłe jest to, że kuchnia nie zna granic - tymi słowami Grzegorz Łapanowski rozpoczyna swoją książkę "Smakuje".
Gotowanie i odkrywanie nowych smaków to dla wielu z nas ogromna przyjemność. Wszyscy jednak wiemy, że cały sekret dobrego jedzenia tkwi w składnikach, z których powstaje potrawa. Grzegorz Łapanowski znajduje najlepsze produkty lokalne i sezonowe. Żaden nie smakuje tak dobrze jak ten z własnego ogrodu czy od zaprzyjaźnionego rolnika.
W dzisiejszych czasach, gdy wybór produktów jest bardzo duży, autor zachęca do tego, aby wybierać te rodzime, często przewyższające jakością produkty importowane. Dlatego właśnie książkę tę polecamy tak domowym szefom kuchni jak i pasjonatom kulinarnych wariacji.
Grzegorz Łapanowski zabiera czytelnika w podróż po labiryncie smaków i aromatów. Pokazuje m.in. co stanowi idealną bazę do zup, jak samemu upiec chleb ze złocistą, chrupiącą skórką, jak wydobyć z mięsa czy ryb to, co najlepsze, oraz jak ważne w codziennej diecie są warzywa i owoce. Czytelnik znajdzie tu wiele przepisów do samodzielnego przygotowania, choćby takie, jak: pieczone pomidory z jajami, skrzydełka w miodzie, domowe bułeczki z ziarnami czy pureé ziemniaczane w trzech odsłonach. Ponadto autor przedstawia wiele ciekawostek i porad dotyczących gotowania.