Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach
W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

Z ośmiu finałowych dań zgłoszonych z regionu Małopolski, Podkarpacia i Lubelszczyzny wyłoniono spośród ponad 250 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskiego "Pasztetu z selera" wyróżniono jeszcze: "Pierogi z kominków" Marianny Misztal z Wojciechowa (II miejsce) i "Miodowy orzeszek" wg przepisu Alicji Woźniak z Nasutowa (miejsce III).

W finale katowickim drugie miejsce zajęła Katarzyna Piontek z Tychów, autorka wyśmienitych "Pulpetów cielęcych ze śliwkami". Trzecie miejsce przyznano Tadeuszowi Stachańczykowi z Katowic, który zaserwował "Zraziki wołowe w sosie borowikowym".
Pasztet z selera
Czas przygotowania: 90 min
Polskie pstrągi puszczańskie
Czas przygotowania: 40 min