Poczuj się gwiazdą
Chcesz spróbować tego, co potrafią przyrządzić gwiazdy ekranu?
Nic prostszego. Po prostu przeczytaj ten tekst i ruszaj... do kuchni.
Kaczka według Piotra Adamczewskiego
Składniki:
Przyrządzanie:
Kaczkę sprawić, umyć, posolić i upiec bez tłuszczu. Najpierw zrumienić ją bez przykrycia, następnie piec około godziny pod przykryciem i na koniec znów zrumienić. Wystudzić, wyjąć kości, pokroić mięso na kawałki wielkości połowy paczki zapałek. Namoczyć grzyby mun. Na oliwie lub oleju poddusić posiekaną drobno cebulę, dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone w kawałki mięso. Chwilę podsmażać, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i odciśnięte grzyby. Dodać sos sojowy i podlać wodą (pół szklanki). Dusić wszystko kilkanaście minut, dodając ostrą paprykę i kmin rzymski. Na koniec wsypać rodzynki, cukier i orzechy. Po kilku minutach potrawa jest gotowa. Jeżeli pozostało zbyt mało sosu, wlać kilka łyżek gorącej wody.
Fantazja kucharza powinna podpowiedzieć, czy nie należy dodać sosu sojowego, cukru i ostrej papryki. Potrawę podawać z makaronem sojowym lub ryżem; jako warzywny dodatek można przygotować surówkę z czerwonej lub białej kapusty.
Kolacja dla Hrabala według Tomasza Brzozowskiego
Składniki:
Do przygotowania takiej kolacji podchodzimy z umiarem, niewygłodzeni i z nastawieniem na długie przesiadywanie przy zimnym piwie lub półwytrawnym białym winie.
Przyrządzanie:
Do nagrzanego piekarnika włożyć zawinięte w folię i uprzednio posmarowane z wierzchu oliwą starannie wyszorowane ziemniaki ze skórka. Piec do miękkości (ok. 25 min). Następnie wyjść, lekko wystudzić i ułożyć na dużym talerzu. Owinąć każdy ziemniak płatem wędzonego zimnego łososia i zalać śmietaną z ziołami, solą i pieprzem. Można też przygotować masło z czosnkiem i solą; niektórzy wola jeść ziemniak tylko z masłem, a łososia ze śmietaną osobno. Udekorować talerz pomidorkami koktajlowymi, marynowanymi cebulkami lub korniszonkami. Łososia można zastąpić dobrze uwędzonym śledziem. Delektujemy się tą zimno-ciepłą przekąską, zagryzając wybranymi marynatami.
Kurczak w sosie majonezowym według Aidy
Składniki:
Przyrządzanie:
Kurczaka rozpołowić, tak by można było rozłożyć go jak książkę, natrzeć solą i curry (lub użyć przyprawy do kurczaka), zapiec w piekarniku albo usmażyć na patelni; majonez rozrobić z przegotowaną wystudzoną wodą (około 3/4 szklanki wody) do uzyskania konsystencji wiejskiej śmietany, bardzo drobno posiekać kolendrę, wycisnąć czosnek; kolendrę, czosnek i curry wymieszać z rozcieńczonym wodą majonezem. Można podawać na dwa sposoby: oddzielnie pokrojonego kurczaka i oddzielnie sos z majonezu; częściej podaje się porcje kurczaka zanurzone w sosie. Takim sosem można również polać jaja ugotowane na twardo (w całości lub przepołowione).
Przepisy pochodzą z książki Magdaleny Kuydowicz i Justyny Borczewskiej "Przepisy gwiazd" wydanej nakładem wyd. Prószyński i s-ka.
Tekst pochodzi z magazynu