"Polskie danie dla Europy" w Parlamencie Europejskim
18 czerwca w głównej restauracji Parlamentu Europejskiego w Brukseli Fundacja Unia i Polska wraz z Instytutem Adama Mickiewicza, zajmującym się promocją polskiej kultury zagranicą, zaprezentowały dania finałowe ogólnopolskiego konkursu "Polskie danie dla Europy".
Parlamentarzyści zostali poczęstowani 4 finałowymi daniami: zupą z razowca, sernikiem na słono, pstrągami faszerowanymi kaszą gryczaną oraz pierogami z makiem.
Pat Cox, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego, który również uczestniczył w tej pierwszej i jakże nietypowej polskiej prezentacji zachwycił się naszymi pierogami z makiem. Wśród członków parlamentu największe zainteresowanie wzbudziła polska kasza gryczana, którą wszyscy widzieli i kosztowali po raz pierwszy w życiu.
Głównym celem konkursu "Polskie danie dla Europy" jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni, jak również kreatywności i nowatorstwa Polaków. Organizatorzy zapowiadają kolejną edycję konkursu, która tym razem nosić będzie nazwę "Polskie danie w Europie".