Potrawy, że palce lizać

"Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" - mistrz kuchni Maciej Kuroń, nadworny kucharz Rzeczpospolitej, autor fundamentalnej i arcyciekawej "Kuchni polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów" postanowił tym razem opowiedzieć czytelnikom o potrawach z grilla i rusztu. I trzeba przyznać, że zrobił to jak zwykle ciekawie i smacznie.

Potrawy z grilla i rusztu są niezwykle smaczne, problem tylko w tym, że by je właściwie przyrządzić, trzeba się sporo natrudzić. Inaczej przecież musimy postępować, gdy chcemy by potrawa była mocno wysmażona, chrupiąca, inaczej kiedy ma być delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach.

Niełatwo dobrać właściwe przepisy, nie wszystko się też na grilla nadaje... A ileż razy przeklinaliśmy, że prócz karkówki, kiełbasek czy pstrąga, nie przychodzi nam na myśl nic, co moglibyśmy sobie na nim upichcić...

Ale z Maciejem Kuroniem wpadki kulinarne i monotonia już nam nie grożą. W tej wyjątkowej książce czytelnik znajdzie przepisy na potrawy z rusztu i grilla na każdą okazję, dowie się również kilku istotnych rzeczy o tym, jaki grill jest najlepszy, jaki powinien mieć kształt i rozmiar rusztów, a jaki opał gwarantuje, że potrawa będzie najsmaczniejsza. Z tą książką każdy wyjazd na jezioro, piknik czy ogrodowe barbecue znajdzie cudowną oprawę.

Osoba Macieja Kuronia stanowi najlepszą rękojmię, że książka nie tylko zawiera przepisy, że palce lizać, ale jest także najlepszą książką o potrawach z grilla i rusztu na polskim rynku.

Maciej Kuroń urodził się w 1960 r. w Warszawie. Syn Gai i Jacka Kuronia, ministra w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, kandydata na prezydenta Rzeczypospolitej. Zamiłowania kulinarne przejawiał już w dzieciństwie. W wieku 7 lat podjął się upieczenia "Babcinego Sernika". Na początku lat 80. studiował historię w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Olsztynie, ale po internowaniu nie mógł już wrócić na uczelnię.

Konieczności życiowe i liczne sukcesy w amatorskim gotowaniu zaprowadziły Macieja Kuronia do elitarnej szkoły C.I.A. (The Culinary Institute of America), gdzie zajęcia prowadzą najwybitniejsi kucharze i właściciele najlepszych restauracji świata. W C.I.A. Maciej Kuroń rozwinął i udoskonalił swoje umiejętności.

O sobie mówi: "Dzięki władzy ludowej nie zostałem historykiem, dzięki C.I.A. zostałem kucharzem". Prowadził popularne programy telewizyjne: "Niebo w gębie" dla WOT-u, "Gotuj z Kuroniem" i "Kuroń raz" dla TVN, a także teleturniej kulinarny "Graj z Kuroniem" dla TVP1.

Ma w swoim dorobku około 20 książek kulinarnych. Dziś jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Wraz z żoną Joanną wychowują czwórkę dzieci: Jasia, Kubę, Kacpra i Gaję.

Przepisy kulinarne Macieja Kuronia znajdziesz również w naszym dziale Kuchnia

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas