Poznaliśmy najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich w Polsce

Koła Gospodyń Wiejskich to w wielu prężnie działające organizacje
Koła Gospodyń Wiejskich to w wielu prężnie działające organizacjeJulia ZabrodzkaAgencja FORUM

Rośnie liczba kół gospodyń wiejskich

dobrowolna, niezależna od administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego, samorządna społeczna organizacja mieszkańców wsi.
Ustawa z 9 listopada 2018 r. o kołach gospodyń wiejskich (Dz. U. 2018 poz. 2212 z późn. zm.)
Koła gospodyń wiejskich dbają o zachowanie tradycji
Koła gospodyń wiejskich dbają o zachowanie tradycji East News

Koła gospodyń wiejskich to nie wymysł PRL-u

Kurs przygotowania przetworów owocowych zorganizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kompinie, 1936 r.
Kurs przygotowania przetworów owocowych zorganizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kompinie, 1936 r.Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wzorcowe koła gospodyń wiejskich

Koła Gospodyń Wiejskich to absolutnie polski fenomen. To bardzo ważne, żeby idąc z duchem czasu, kultywować lokalną tożsamość i pielęgnować tradycje
napisała na stronie internetowej, Prezydent.pl, pierwsza dama, Agata Kornhauser - Duda

Zobacz również:

Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP

  • Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" ze Studzieńca w województwie lubuskim, które podało popisowe danie nazywane “kotletami Basi" oraz szare kluski, które apetycznym wyglądem i wspaniałym aromatem skusiły nawet pierszą damę.
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Zdowie "Borowianki" z województwa śląskiego ujęło jury konkursowe tradycyjnym obiadem z regionu, na który składały się: kluski śląskie z wołową roladą i modrą kapustą. Panie przygotowały też pierogi z ziemniakami, serem i borówkami, zaś autorskim specjałem był "Ciap Kapusta" z ziemniaków, kapusty i boczku.
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Sokola po raz drugi reprezentowało województwo pomorskie w Konkursie. Listy ziemniaczanych dań zaproponowanych przez gospodynie nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler: sałatka z ziemniaków z rzodkiewką, ogórkiem kiszonym, koperkiem, sosem jogurtowo-majonezowym doprawionym szczyptą czosnku, kartacze z dziczyzną, koszyczki z ziemniaków pieczone jak frytki z sosem kurkowym i zsiadłym mlekiem oraz babka ziemniaczana podana z sosem grzybowym.
„Ewa gotuje”: Wrapy do szkołyPolsat