Przygotowujesz schabowe w ten sposób? Bosacka ostrzega: niebezpieczne dla zdrowia
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Kotlety schabowe to jedno z tych dań, które do reszty rozkochało w sobie Polaków. Jak się jednak okazuje, błahy błąd może skutecznie zrujnować smak dania, a co więcej – mocno wpłynąć na nasze zdrowie. Katarzyna Bosacka ostrzega. Przygotowujesz schabowe w ten sposób? To ogromny błąd.
To danie pokochali Polacy. Mały błąd może jednak skutkować przykrymi problemami
Wielu wręcz nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez pysznego, soczystego kotleta schabowego z dodatkiem ziemniaków i surówki. To bez wątpienia jeden z tych posiłków, który Polacy wręcz uwielbiają.
Jest nie tylko mało skomplikowany, jeśli chodzi o przygotowanie, ale również świetnie komponuje się z wieloma dodatkami, a co najważniejsze - pysznie smakuje. Aby jednak tak się stało proces należy rozpocząć od poprawnego rozbicia mięsa. A to, jak się okazuje, może sprawić problemy.
Zobacz również: Pod żadnym pozorem nie mieszaj. Powidła zimą będą jak znalazł
Czy trzeba rozbijać kotlety schabowe? Katarzyna Bosacka apeluje
Kotlety schabowe, aby zachwycały smakiem, muszą zostać uprzednio dokładnie roztłuczone. Tylko wtedy będą cienkie i delikatne, podbijając podniebienia nawet największego niejadka.
Ten proces może jednak skutkować późniejszym bałaganem. Co więcej, uderzanie tłuczkiem w świeże mięso może spowodować rozerwanie kawałków schabu, który w efekcie będzie wyglądał mało kusząco. Wiele kucharek decyduje się więc pakować świeże mięso w woreczki foliowe i dopiero wtedy uderzać w nie tłuczkiem. To ogromny błąd.
Największy błąd podczas przygotowywania schabowych. "Dostanie się do organizmu"
"Nie tłuczemy mięsa przez folię! Dlaczego? Drobinki plastiku z folii spożywczej mogą przenikać do mięsa, co może prowadzić do niepożądanych konsekwencji, gdy ten plastik dostanie się do naszego organizmu" - apeluje Katarzyna Bosacka. Przestrzega również, aby kotletów, z tego samego powodu, nie przygotowywać na plastikowej desce do krojenia. W zamian warto sięgnąć po tę drewnianą. Ale to nie koniec.
Ekspertka od zdrowego żywienia instruuje dodatkowo, aby zainwestować w osobną deskę, przeznaczoną wyłącznie do krojenia lub rozbijania mięsa. "Jego cząsteczki mogą wnikać w deskę do krojenia i ciężko tak naprawdę ją domyć w 100 proc. Dlatego warto do warzyw, owoców czy innych produktów mieć osobną deskę" - dodaje.
Zobacz również: Złe ustawienie i grzyby do wyrzucenia. Nigdy tak nie rób