Przykładowy jadłospis
Śniadanie, obiad i kolację dziel na dwie porcje.
Zestaw pierwszy:
Śniadanie: Jogurt naturalny zmiksowany z twarogiem (100 g), owocem, łyżeczką miodu i mieszanką muesli (wieczorem wymieszaj po łyżce siemienia lnianego, ziaren słonecznika, dyni, suszonych owoców i zalej ziarna gorącą wodą).
Drugie śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem, posmarowane pastą jajeczno-twarogową z dodatkiem koperku, sałatka z ogórka i pomidora posypana koperkiem, szklanka mleka.
Obiad: Zupa - domowy krupnik (porcja chudego mięsa, włoszczyzna pokrojona w plasterki, 3 łyżki kaszy). Drugie danie - 100 g grillowanej piersi kurczaka, kasza gryczana (3 łyżki) warzywa na parze. Kompot ze świeżych owoców bez dodatku cukru (1 jabłko na szklankę wody). Podwieczorek: Surówka z utartej marchwi i jabłka posypana natką pietruszki i polana łyżeczką oliwy z oliwek. Serek twarogowy naturalny i 2-4 kromki chleba ryżowego.
Kolacja: Łosoś na parze, kasza jaglana (3-5 łyżek), pół szklanki fasolki szparagowej, bawarka.
Zestaw drugi:
Śniadanie: 3-4 kromki chrupkiego pieczywa żytniego lub pszennego, pasta (50 g twarogu i 50 g ryby wędzonej wymieszane z jogurtem naturalnym). Do picia jogurt naturalny lub zsiadłe mleko zmiksowane z kiwi lub pół mango.
Drugie śniadanie: 2 kromki chleba żytniego cienko posmarowanego masłem, kilka plasterków roladki z piersi kurczaka upieczonej z warzywami. Do picia świeży sok owocowo-warzywny.
Obiad Zupa - domowa kalafi orowa ugotowana na udku kurczaka podana z lanymi kluskami. Do zupy można dodać jogurt. Drugie danie - dorsz przygotowany na parze, 2 ziemniaki średniej wielkości ugotowane na parze, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.
Podwieczorek: 2 kromki pieczywa ryżowego i koktajl owocowy (szklanka jogurtu naturalnego, 100 g mrożonych lub świeżych truskawek, 50 g twarogu).
Kolacja Pasta: (80 g wędzonej makreli, białka 2 jaj ugotowanych na twardo) + 2 kromki chleba pełnoziarnistego. Szklanka soku wielowarzywnego.