Pyszna książka

Przepyszne ilustracje, 1000 stron, na których znajdziesz przeszło 1800 przepisów na każdą okazję, uświetniających rodzinny obiad, kolację we dwoje czy bankiet - to "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia.

Niby książka kucharska, ale dowiesz się z niej też, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni znani ludzie.

O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blanszowanie, pieczenie. Tysiące ingrediencji, sposobów przyrządzania; do zrobienia w chwilkę i takie, których przygotowanie trochę potrwa. Kuchnia staropolska, wpływy kuchni innych narodów, potrawy smaczne i zdrowe, luksusowe i przyrządzane prawie z niczego, tradycja połączona ze współczesnością.

Ponadto przepisy samego Mistrza, który przedstawił nie tylko to, co najlepsze w polskiej kuchni, ale i własną kulinarną twórczość. To wędrówka po kulinarnych tematach w arcydziełach polskiej literatury, oraz liczne przedruki oryginalnych przepisów sprzed lat z górą stu.

I jeśli tylko lubisz smacznie zjeść, gotować czy choćby tylko patrzeć, jak robią to inni, chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej o ewolucji polskiej kuchni i o tym, co ma obecnie do zaproponowania, to z pewnością książka dla ciebie.

Do książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów" dołączony jest 64-stronicowy bezpłatny suplement "Dania w dwie chwile". Jedyny w swoim rodzaju zbiór przepisów absolutnie niezbędnych na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości, kiedy musimy błyskawicznie upichcić coś smacznego.

Maciej Kuroń (ur. 1960) autor serii książek poświęconych kulinariom Gotujemy z Kuroniem m.in. "Kuchnia Śródziemnomorska", "Kuchnia Azjatycka", "Potrawy z dziczyzny".

INTERIA.PL jest patronem medialnym książki. Przeczytaj więcej, weź udział w konkursie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas