Risotto z cukini

300g ryżu krótkoziarnistego (najlepiej włoskiego arborio); 600g cukini; 1/2 l rosołu; 1/2 l białego, lekko słodkawego wina; pół dużej cebuli; 150g masła; 60g tartego parmezanu; 100 mi śmietanki; sól i pieprz.

Obraną cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (60g), ale na tyle, żeby zachowała trochę jędrności. Odstawić.

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle (60g), wsypać ryż i prażyć go, mieszając, przez 2 minuty. Zmieszać rosół z winem i dolewać po trochu na patelnię, czekając, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Kiedy ryż będzie już prawie miękki (po niecałych 20 min), dodać cukinię, parmezan, śmietankę i resztę masła, wymieszać i doprawić do smaku. Podgrzać jeszcze chwilę i podawać.

Ryż powinien do końca zachować nieco twardości, co Włosi nazywają al dente.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas