Rozwiązanie testu
Sprawdź, czy twoja wiedza na temat przyrządzania warzyw i owoców jest właściwa.
Jeśli masz więcej odpowiedzi A...
...przyrządzane przez ciebie potrawy z pewnością są smakowite, ale niestety nie zawierają zbyt dużej ilości witamin.
Aby to zmienić, przede wszystkim zrezygnuj z gotowania warzyw w dużej ilości wody na rzecz blanszowania (surowe warzywa wystarczy kilka razy przelać wrzątkiem, mrożone - na minutę zanurzyć w gotującej się wodzie).
Jeśli wydają ci się zbyt twarde, możesz gotować je na parze, ale nie dłużej niż 15 minut - aby zachowały jak najwięcej witamin.
Zwróć też uwagę na połączenia produktów. Dietetycy uważają, że zestawiając ze sobą pewne składniki, ułatwiamy organizmowi przyswajanie licznych witamin i pierwiastków.
Dlatego pamiętaj, by gotowaną marchewkę czy dynię (a także zupki) zawsze podawać z odrobiną oleju czy masła i skrapiać oliwą pomidory, sałatę, paprykę oraz surówki (np. z tartej marchewki z jabłkiem).
Potrawy z surowych warzyw staraj się przygotowywać bezpośrednio przed podaniem (im bardziej rozdrobnione składniki, tym więcej witaminy C utlenia się pod wpływem światła i powietrza).
Bez obaw sięgaj po mrożonki warzywne i owocowe, bo są zdrowe i bogate w witaminy.
Pamiętaj tylko, by je umiejętnie rozmrażać (np. jeśli chcesz zatrzymać jak najwięcej witaminy C w jagodach czy truskawkach, najpierw przepłucz je wodą, następnie zasyp cukrem i wstaw do lodówki na najniższą półkę).
Tak przygotowane dostarczą dziecku potrzebnych witamin.
Wybrałaś większość odpowiedzi B?
Jesteś prawdziwym znawcą tematu i wiesz co robić, by przygotowywane przez ciebie potrawy były bogate w składniki odżywcze.
Raczej nie popełniasz błędów żywieniowych i nie wpadasz w kulinarne pułapki.
Tak trzymaj! I pamiętaj, że dla zdrowia maluch powinien jadać warzywa i owoce aż pięć razy dziennie.