Smaczne szlagiery

Kluczem do przyrządzenia znakomitej sałatki jest umiejętny dobór kilku składników z różnych grup produktów.

Ich smaki mogą kontrastować ze sobą, uzupełniać się lub też tworzyć nowatorskie połączenia. Te najbardziej udane stały się szlagierami znanymi na całym świecie. Zamawiając sałatkę Caprese, pod każdą szerokością geograficzną spodziewamy się (i słusznie!) plastrów mozarelli oraz pomidora, udekorowanych świeżą bazylią, skropionych octem balsamicznym i oliwą. Sałatka grecka to zawsze świeże pomidory i ogórek z serem feta, a w nicejskiej na pewno znajdą się anchois, ćwiartki jajka oraz oliwki.

Jak serwować?

• Sałatka przyrządzona z kilku dobrze dobranych produktów często jest smaczniejsza i bardziej apetyczna, niż ta z kilkunastu.

• Można je od razu wymieszać, aby smaki lepiej się połączyły, ale apetycznie wyglądają też sałatki ze składników ułożonych "grupami". Dzięki temu kolejne kęsy można dobierać sobie według własnych upodobań.

• Produkty można układać warstwami i wtedy sałatkę warto podawać w salaterce z przejrzystego szkła. Można serwować ją także w wydrążonych pomidorach, połówkach awokado.

4Najlepiej polać danie sosem bezpośrednio przed podaniem, Dzięki temu wszystkie składniki warzywne zachowają jędrność.

Eksperymentuj!

Odkąd w sklepach pojawiły się warzywa i inne produkty zapożyczone z kuchni całego świata, możliwości łączenia smaków wzrosły. Warto skosztować m.in. sałatki z rukoli z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu czy kompozycji słodkiej gruszki i sera z niebieską pleśnią (roquefort, rokpol), ułożonej na poduszeczce z listków sałaty masłowej.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas