Smak kawy

O degustacji wina słyszeliśmy już chyba wszystko. Ale czy wiemy, jak poprawnie degustować kawę?

article cover
materiały prasowe

Aby przybliżyć nam świat kawy, Starbucks organizuje comiesięczne seminaria kawowe. Degustując różne rodzaje kawy można porównywać i testować ich aromat, body, kwasowość i smak

Aromat

Zapach, jaki wydziela kawa. Oto kilka przykładowych opisów aromatu: ziemisty, korzenny, kwiatowy, orzechowy. Te charakterystyczne cechy zapachowe są często bezpośrednio związane ze smakiem kawy. Należy jednak pamiętać, że niektóre aromaty mogą być bardzo subtelne i trudne do rozpoznania dla początkującego degustatora kawy. Mimo wszystko bardzo ważne jest, by rozpoczynać degustację od określenia aromatu, gdyż duża część odczucia określanego mianem smaku jest bezpośrednio związana z naszym zmysłem powonienia.

Kwasowość

Tego terminu używamy do określenia smaku, a nie rzeczywistego odczynu pH kawy. Definiujemy w ten sposób cechy smakowe i ich oczyszczające odczucie odbierane na podniebieniu. Kwasowość kawy wyczuwa się bocznymi powierzchniami i na czubku języka, podobnie, jak w przypadku kwaśnych cytrusów. Kawy o wysokiej kwasowości określane są mianem żywych, orzeźwiających i rześkich bez posmaku. Kawy o niskiej kwasowości sprawiają wrażenie delikatnych, a ich smak na dłużej pozostaje w ustach.

Body

"Ciężar" kawy. Czy kawa sprawia wrażenie lekkiej czy pełnej? To wrażenie jest podobne do odczuwanego przy porównywaniu mleka pełnotłustego z odtłuszczonym. Kawa o lekkim body sprawia wrażenie lekkości na języku, a jej smak nie utrzymuje się długo. "Ciężar" kawy o pełnym body jest wyraźnie odczuwalny na języku, a jej smak pozostaje w ustach przez jakiś czas.

Smak

Jak smakuje kawa? Tę cechę odbiera się w różnych partiach ust. Cytrusowy, kakaowy, czy jagodowy to tylko nieliczne z wielu smaków, jakie można wyczuć w kawie. Niektóre ze smaków są bardzo wyraźne, inne - bardzo delikatne.

Jak degustować kawę?

Nalewamy niewielką ilość świeżo parzonej kawy bez dodatków mleka, czy cukru. Wyróżniamy cztery etapy degustacji kawy:

1. Zapach

Nasz zmysł węchu bezpośrednio wpływa na zmysł smaku. Podczas degustacji kawy najpierw należy ją powąchać. Zakrywamy od góry dłonią kubek z kawą (robimy daszek) i głęboko wdychać zamknięty tam aromat.

2. Siorbanie

Przy degustacji kawy ważne jest siorbanie. Dzięki niemu kawa rozlewa się po całym podniebieniu, co pozwala delikatnym smakom i zapachom dotrzeć do wszystkich partii języka. Siorbiemy dość długo i głośno - wtedy najlepiej czuć smak.

3. Lokalizowanie smaku na języku

Podczas degustacji i siorbania pomyśl, w którym miejscu na języku wyczuwasz smaki. "Zanotuj" ciężar kawy na języku.

4. Opis

Użyj opisowych określeń i skojarzeń do przekazania dominujących cech aromatu, smaku i sposobu odczuwania kawy w ustach. Własne doświadczenia z przeszłości stanowią doskonały odnośnik.

Z jakimi potrawami lub innymi doświadczeniami można porównać degustowaną kawę? Niekiedy nasze skojarzenia mogą nas zaskoczyć.

Seminaria kawowe , to okazja do poznania gustów naszych Klientów, gdyż każde ze spotkań jest połączone z degustacją różnych gatunków kaw - mówi Marta Sułek, District Manager Starbucks.

Ola Aniekwe

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas