Sycące i dopasowane do potrzeb

Poranny posiłek nie może być dziełem przypadku. Przeciwnie - powinien być starannie skomponowany. Dlatego postaraj się, aby na talerzu twojego brzdąca znajdowały się co rano...

• Mleko i przetwory mleczne

Są niezwykle ważne dla rozwijającego się organizmu, gdyż dostarczają mu białka (podstawowego budulca wszystkich tkanek) oraz wapnia (niezbędnego dla zdrowych kości i zębów). Dla niemowlęcia mleko mamy lub modyfikowane to główny składnik całego jadłospisu.

Z kolei roczny lub starszy brzdąc powinien co dzień wypić 2,5 szklanki mleka (lub jego przetworów) z czego około 25 proc. powinno wylądować w jego brzuszku w porze śniadania. Jogurt, kefir, maślankę czy twaróg można wprowadzać do diety brzdąca pod koniec 1. roku, ser żółty - w 2. roku, a mleko krowie - po 3. roku życia.

• Produkty zbożowe

Pieczywo, płatki zbożowe i kasze powinny stanowić ok. 20 proc. zdrowego śniadania. Zawierają węglowodany złożone dostarczające maluchowi energii. Dziecko po 2. roku życia może jeść wszystkie rodzaje pieczywa (np. sitkowe, razowe, graham).

Młodszemu lepiej serwować delikatną bułkę pszenną. Jeśli chodzi o płatki, ogranicz podawanie dziecku tych smakowych (znajdują się w nich duże ilości cukru), a w zamian sięgaj po owsiane (od 10. miesiąca, bogate w witaminy, wapń, białko), a także kaszę jaglaną (od. 6. miesiąca) i kaszkę manną (w małych ilościach zalecaną już od 5.-7. miesiąca).

• Ryby, chude mięso i jaja

Powinny stanowić około 10 proc. śniadanka. Warto malcowi podać kanapkę z upieczoną i pokrojoną w plasterki piersią indyka lub wędliną dobrej jakości, a na wierzch położyć pokrojone jajko. Z mięsa ryb można robić pasty lub przyrządzać sałatki.

Produkty mięsne i jaja są ważnym punktem menu ze względu na zawarte w nich białko zwierzęce oraz witaminy (np. A, D, E, z grupy B). Zawierają teź cholesterol, niezbędny dzieciom poniżej 3. roku życia do rozwoju układu nerwowego.

• Warzywa i owoce

Ten obowiązkowy i bardzo ważny element każdego posiłku powinien stanowić aż 50 proc. śniadanka. Zaleca się, by maluch jadł ok. 60 g warzyw i 50 g owoców w różnej postaci. Owoce mogą być świeże lub suszone (np. w muesli). Spośród warzyw najzdrowsze są te surowe (rzodkiew, pomidor, sałata, ogórek, papryka, posiekana pietruszka). Można je podawać pokrojone na talerzyku lub robić z nich sałatki.

Warto też dodawać do potraw kiełki zbóż (np. rzodkiewki, soi, lucerny, fasoli). Są łatwo przyswajalne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas