To oficjalne: można bezkarnie jeść czekoladę. Naukowcy dokładnie to zbadali

Doskonała wiadomość dla wszystkich fanów czekolady: jak wykazały badania, jedzenie tego przysmaku nawet codziennie sprawia, że drastycznie spada ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i choroby serca. A to nie wszystkie benefity, które niesie za sobą ta kakaowa przekąska.

Codzienne jedzenie niewielkiej ilości ciemnej czekolady może uchronić nas przed cukrzycą
Codzienne jedzenie niewielkiej ilości ciemnej czekolady może uchronić nas przed cukrzycą123RF/PICSEL

Obiecujące wyniki badań dla fanów czekolady

Opublikowane w British Journal of Nutrition wyniki badań mogą wydawać się zaskakujące, ale, jak się okazuje, spożywanie codziennie niewielkich ilości ciemnej czekolady fantastycznie wpływa na nasze zdrowie. Badaniem objęte zostały 1153 osoby w wieku 18 - 69 lat, które regularnie spożywały ciemną czekoladę w różnych ilościach. Naukowcy postawili sobie za cel ustalenie, czy jedzenie ciemnej czekolady ma związek z insulinoopornością prowadzącą do cukrzycy typu 2 oraz jaki ma ona wpływ na choroby wątroby.

Niemal 82% biorących udział w eksperymencie jadło czekoladę w średniej ilości ok. 25 g na dzień. U osób, które jadły 100 g czekolady zauważono zmniejszoną insulinooporność i sprawniejsze działanie enzymów wątrobowych. Efekt był silniejszy proporcjonalnie do ilości spożywanej czekolady, a osoby jedzące ten produkt były pod względem fizycznym aktywniejsze i energetycznie młodsze nawet wziąwszy pod uwagę takie czynniki jak wiek, płeć, wykształcenie, tryb życia i dietę. W ocenie uwzględniono kawę i herbatę, ponieważ te napoje zawierają duże ilości polifenoli, zapewniając czekoladzie działanie kardiometaboliczne.

Pyszna i po brzegi wypełniona dobrymi składnikami

Oprócz wymienionych powyżej działań czekolada znana jest także z innych dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.

Dobrej jakości czekolada z nieprzetworzonych surowców, a z prawdziwego kakao zawiera w sobie:

  • białka,   
  • peptydy,   
  • aminokwasy,   
  • fosfolipidy,   
  • kwas oleinowy,  
  • błonnik pokarmowy,  
  • witaminy B2, B3, B5, B6, B9,  
  • składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń,  
  • kwasy organiczne,  
  • teobrominę,  
  • kofeinę,  
  • teofilinę,  
  • fenyloetyloaminę (PEA),  
  • proantocyjanidyny, 
  • katechiny, 
  • antocyjanidyny 
Ciemna czekolada ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych
Ciemna czekolada ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczychCanvaProINTERIA.PL

Dzięki tym składnikom ten przysmak może przyczyniać się do:

  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,  
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,  
  • obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu,  
  • hamuje nadmierną agregację płytek krwi,  
  • poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego,  
  • poprawia profil lipidowy krwi,  
  • reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi,  
  • redukuje stan zapalny,  
  • pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności,  
  • obniża ryzyko wystąpienia depresji,  
  • zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego,  
  • poprawia funkcje poznawcze,  
  • sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością),  
  • pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej,  
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów,  
  • poprawia mózgowy przepływ krwi,  
  • chroni przed rozwojem demencji,  
  • hamuje proces starzenia się skóry. 

Warto więc regularnie spożywać ciemną czekoladę zarówno dla pysznego smaku jak i dla poprawy zdrowia.

Smacznego!

"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsat