To oficjalne: można bezkarnie jeść czekoladę. Naukowcy dokładnie to zbadali

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Codzienne jedzenie niewielkiej ilości ciemnej czekolady może uchronić nas przed cukrzycą
Codzienne jedzenie niewielkiej ilości ciemnej czekolady może uchronić nas przed cukrzycą123RF/PICSEL

Obiecujące wyniki badań dla fanów czekolady

Pyszna i po brzegi wypełniona dobrymi składnikami

  • białka,   
  • peptydy,   
  • aminokwasy,   
  • fosfolipidy,   
  • kwas oleinowy,  
  • błonnik pokarmowy,  
  • witaminy B2, B3, B5, B6, B9,  
  • składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń,  
  • kwasy organiczne,  
  • teobrominę,  
  • kofeinę,  
  • teofilinę,  
  • fenyloetyloaminę (PEA),  
  • proantocyjanidyny, 
  • katechiny, 
  • antocyjanidyny 
Ciemna czekolada ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych
Ciemna czekolada ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników odżywczychCanvaProINTERIA.PL
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,  
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,  
  • obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu,  
  • hamuje nadmierną agregację płytek krwi,  
  • poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego,  
  • poprawia profil lipidowy krwi,  
  • reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi,  
  • redukuje stan zapalny,  
  • pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności,  
  • obniża ryzyko wystąpienia depresji,  
  • zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego,  
  • poprawia funkcje poznawcze,  
  • sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością),  
  • pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej,  
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów,  
  • poprawia mózgowy przepływ krwi,  
  • chroni przed rozwojem demencji,  
  • hamuje proces starzenia się skóry. 
"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsatPolsat