To oficjalne: można bezkarnie jeść czekoladę. Naukowcy dokładnie to zbadali
Doskonała wiadomość dla wszystkich fanów czekolady: jak wykazały badania, jedzenie tego przysmaku nawet codziennie sprawia, że drastycznie spada ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i choroby serca. A to nie wszystkie benefity, które niesie za sobą ta kakaowa przekąska.
Obiecujące wyniki badań dla fanów czekolady
Opublikowane w British Journal of Nutrition wyniki badań mogą wydawać się zaskakujące, ale, jak się okazuje, spożywanie codziennie niewielkich ilości ciemnej czekolady fantastycznie wpływa na nasze zdrowie. Badaniem objęte zostały 1153 osoby w wieku 18 - 69 lat, które regularnie spożywały ciemną czekoladę w różnych ilościach. Naukowcy postawili sobie za cel ustalenie, czy jedzenie ciemnej czekolady ma związek z insulinoopornością prowadzącą do cukrzycy typu 2 oraz jaki ma ona wpływ na choroby wątroby.
Niemal 82% biorących udział w eksperymencie jadło czekoladę w średniej ilości ok. 25 g na dzień. U osób, które jadły 100 g czekolady zauważono zmniejszoną insulinooporność i sprawniejsze działanie enzymów wątrobowych. Efekt był silniejszy proporcjonalnie do ilości spożywanej czekolady, a osoby jedzące ten produkt były pod względem fizycznym aktywniejsze i energetycznie młodsze nawet wziąwszy pod uwagę takie czynniki jak wiek, płeć, wykształcenie, tryb życia i dietę. W ocenie uwzględniono kawę i herbatę, ponieważ te napoje zawierają duże ilości polifenoli, zapewniając czekoladzie działanie kardiometaboliczne.
Zobacz również:
Pyszna i po brzegi wypełniona dobrymi składnikami
Oprócz wymienionych powyżej działań czekolada znana jest także z innych dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości.
Dobrej jakości czekolada z nieprzetworzonych surowców, a z prawdziwego kakao zawiera w sobie:
- białka,
- peptydy,
- aminokwasy,
- fosfolipidy,
- kwas oleinowy,
- błonnik pokarmowy,
- witaminy B2, B3, B5, B6, B9,
- składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń,
- kwasy organiczne,
- teobrominę,
- kofeinę,
- teofilinę,
- fenyloetyloaminę (PEA),
- proantocyjanidyny,
- katechiny,
- antocyjanidyny
Dzięki tym składnikom ten przysmak może przyczyniać się do:
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,
- obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
- hamuje nadmierną agregację płytek krwi,
- poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego,
- poprawia profil lipidowy krwi,
- reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi,
- redukuje stan zapalny,
- pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności,
- obniża ryzyko wystąpienia depresji,
- zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego,
- poprawia funkcje poznawcze,
- sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością),
- pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów,
- poprawia mózgowy przepływ krwi,
- chroni przed rozwojem demencji,
- hamuje proces starzenia się skóry.
Warto więc regularnie spożywać ciemną czekoladę zarówno dla pysznego smaku jak i dla poprawy zdrowia.
Smacznego!