Tych produktów spożywczych nie zamrażaj pod żadnym pozorem!

Mrożenie jest najprostszym i jednym z najbardziej efektywnych sposobów konserwowania żywności. Powala zaoszczędzić pieniądze. Jest również ekologiczny, ponieważ dzięki niemu marnujemy znacznie mniej jedzenia. Mrożenie doskonale sprawdza się zarówno w przypadku surowych produktów, jak i przyrządzonych już potraw. Nic dziwnego, że wiele osób bez mrożenia nie wyobraża sobie codziennego gotowania.

Nie wszystkie produkty spożywcze możemy mrozić bez obaw o utratę smaku i konsystencji
Nie wszystkie produkty spożywcze możemy mrozić bez obaw o utratę smaku i konsystencji123RF/PICSEL

Mrożenie ma wiele zalet, ale...

Większość produktów po zamrożeniu zachowuje swoje walory odżywcze i smakowe. Ten proces przechowywania, w przeciwieństwie do innych metod nie wymaga używania konserwantów.

Mimo długiej listy zalet mrożenia, niektóre produkty spożywcze pod wpływem niskiej temperatury tracą swój smak lub strukturę. Ich konsystencja staje się wodnista, a to odbiera całą radość ze spożywania posiłku. Eksperci ostrzegają, że ich mrożenie może źle się skończyć.

Produkty bogate w wodę

Do pierwszej grupy produktów, których nie powinniśmy mrozić, należą warzywa i owoce bogate w wodę. W wyniku mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które negatywnie wpływają na ich konsystencje i zmieniają strukturę. W praktyce oznacza to, że po rozmrożeniu warzywo będzie gumowate, rozmiękłe i gąbczaste.

Aby sałata zachowała jędrność, przechowujmy ją w lodówce zawiniętą w ręcznik papierowy. Mrożenie powoduje,  że traci konsystencje
Aby sałata zachowała jędrność, przechowujmy ją w lodówce zawiniętą w ręcznik papierowy. Mrożenie powoduje, że traci konsystencje123RF/PICSEL

Do warzyw bogatych w wodę, które źle reagują na mrożenie należą między innymi: ogórki, rzodkiewki, sałata i seler naciowy. Z kolei owoce, których nie zaleca się przechowywać w zamrażarce to: jabłka, arbuzy, pomarańcze, winogrona i kiwi. Po rozmrożeniu te produkty nie wyglądają estetycznie.

Mrożenie źle znoszą również banany i awokado. Te produkty pod wypływem zimna brązowieją. Jeśli za wszelką cenę chcesz je zamrozić, po rozmrożeniu zrób z nich koktajl lub pasę - zblendowane wyglądają znacznej korzystniej.

Nabiał

Mrożenie bardzo źle znosi nabiał w postaci płynnej. Do zamrażarki nie wkładaj więc jogurtów, mleka czy śmietany. Po rozmrożeniu mogą zmienić swoją konsystencję. W strukturze pojawią się nieprzyjemne dla oka gródki, trudne do rozmieszania. Podobnie jest z wszelkimi masami do tortów, budyniami, a także sosami do potraw - ich również nie powinno się zamrażać.

Mrożenie bardzo źle znosi nabiał w postaci płynnej. Do zamrażarki nie wkładaj więc jogurtów, mleka czy śmietany
Mrożenie bardzo źle znosi nabiał w postaci płynnej. Do zamrażarki nie wkładaj więc jogurtów, mleka czy śmietany123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Ten sposób  konserwowania żywności nie sprawdzi się również w przypadku miękkich serów. Ricotta czy też mozzarella pod wpływem mrożenia ulegną nieestetycznemu rozwarstwieniu. Nie dotyczy to serów twardych, takich jak parmezan - możesz  je bez obaw przechowywać w zamrażarce.

Produkty bogate w skrobię

Kolejnymi produktami, których nie zaleca się mrozić, są te bogate w skrobię. Makaron, ryż i ziemniaki po ugotowaniu powinno jeść się od razu. Mrożenie negatywnie wpływa na ich jakość. Sprawia również, że stają się nieprzyjemnie miękkie i wyglądają nieapetycznie.

Ugotowany makaron nie nadaje się do mrożenia. Po rozmrożeniu staje się gumowy
Ugotowany makaron nie nadaje się do mrożenia. Po rozmrożeniu staje się gumowy123RF/PICSEL

Warto pamiętać, by nie mrozić również potrw, które zawierają makaron i ryż. Jeśli chcesz zamrozić zupę, wcześniej ją zblęduj. Dzięki temu zachowa swoją strukturę i nie zamieni się w pozbawioną smaku papkę.

Produkty, które już raz były rozmrożone

Najważniejsza zasada dotycząca konserwacji żywności mówi, by nie mrozić produktów ponownie. Produkt, który już raz został odmrożony, może zostać zamrożony dopiero po obróbce termicznej, a więc po wcześniejszym ugotowaniu lub upieczeniu.

Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, które w trakcie rozmrażania, ponownie się namnażają  i stają się jeszcze bardziej aktywne
Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, które w trakcie rozmrażania, ponownie się namnażają i stają się jeszcze bardziej aktywne123RF/PICSEL

Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, które w trakcie rozmrażania, ponownie się namnażają i stają się jeszcze bardziej aktywne. Ponowne mrożenie jest więc niebezpieczne dla zdrowia i może skutkować problemami żołądkowymi. Szczególnie niebezpieczne jest podwójne mrożenie surowego mięsa - należy bezwzględnie tego unikać!

Zobacz również:

Beata „Ata” Postek: Mam zrobione piersi i botoks na policzkachNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas