Tych produktów spożywczych nie zamrażaj pod żadnym pozorem!

Nie wszystkie produkty spożywcze możemy mrozić bez obaw o utratę smaku i konsystencji
Nie wszystkie produkty spożywcze możemy mrozić bez obaw o utratę smaku i konsystencji123RF/PICSEL

Mrożenie ma wiele zalet, ale...

Produkty bogate w wodę

Aby sałata zachowała jędrność, przechowujmy ją w lodówce zawiniętą w ręcznik papierowy. Mrożenie powoduje, że traci konsystencje
Aby sałata zachowała jędrność, przechowujmy ją w lodówce zawiniętą w ręcznik papierowy. Mrożenie powoduje, że traci konsystencje123RF/PICSEL

Nabiał

Mrożenie bardzo źle znosi nabiał w postaci płynnej. Do zamrażarki nie wkładaj więc jogurtów, mleka czy śmietany
Mrożenie bardzo źle znosi nabiał w postaci płynnej. Do zamrażarki nie wkładaj więc jogurtów, mleka czy śmietany123RF/PICSEL 123RF/PICSEL

Produkty bogate w skrobię

Ugotowany makaron nie nadaje się do mrożenia. Po rozmrożeniu staje się gumowy
Ugotowany makaron nie nadaje się do mrożenia. Po rozmrożeniu staje się gumowy123RF/PICSEL

Produkty, które już raz były rozmrożone

Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, które w trakcie rozmrażania, ponownie się namnażają i stają się jeszcze bardziej aktywne
Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, które w trakcie rozmrażania, ponownie się namnażają i stają się jeszcze bardziej aktywne123RF/PICSEL
Beata „Ata” Postek: Mam zrobione piersi i botoks na policzkachNewseria Lifestyle/informacja prasowa