Tyle kosztują faworki w 2025 roku. Cena wbija w fotel. Dlaczego są tak drogie?

Faworki z cukierni? W niektórych przypadkach musimy się przygotować na konkretny wydatek
Faworki z cukierni? W niektórych przypadkach musimy się przygotować na konkretny wydatek123RF/PICSEL

Tyle kosztują faworki w 2025 roku. Cena wbija w fotel. Dlaczego są tak drogie?

Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Domowy przepis na pyszne faworki

Bez faworków trudno wyobrazić sobie karnawał
Bez faworków trudno wyobrazić sobie karnawał123RF/PICSEL
  • 320 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g śmietany kwaśnej 18 proc. lub 12 proc.,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2 łyżki (30 ml) mocnego alkoholu,
  • 1 płaska łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.
  1. Wsyp do dużej miski przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.
  2. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i alkohol (dzięki niemu ciasto nie wchłonie tłuszczu). Wszystkie składniki wymieszaj i ugnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj z niego paski o szerokości 2,5-3 cm. Przekrawaj je ukośnie w poprzek na około 10 - 14 cm. Na środku każdego paska zrób ok. 7 cm nacięcie, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta.
  4. Formuj faworki. 
  5. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170 - 180 stopni C. Powoli i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz po kilka faworków.
  6. Smaż faworki z obu stron przez około 30 do 50 sekund z jednej strony i przez 30 sekund z drugiej strony. Powinny być lekko zarumienione. Gotowe faworki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Gotowe!
Zmysłowe smaki: FaworkiZmysłowe smakiInteria.tv