„Dobre, takie nie za słodkie” - chrupiące faworki z mascarpone

Jak przygotować faworki z mascarpone?
Jak przygotować faworki z mascarpone?123RF/PICSEL

Co jest potrzebne na faworki?

Zobacz również:

    • 6 żółtek
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 250 g mascarpone
    • 1 łyżka wódki
    • 350 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • olej roślinny do smażenia

    Faworki z mascarpone - przygotowanie

    Jak zrobić faworki krok po kroku?
    Jak zrobić faworki krok po kroku?123RF/PICSEL
    1. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli. Składniki ucieramy mikserem przez ok. 10 minut. Finalnie powinniśmy uzyskać jasną i puszystą konsystencję.
    2. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę alkoholu oraz opakowanie mascarpone i miksujemy całość jeszcze przez 2 minuty.
    3. Stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy do momentu, kiedy coraz ciężej będzie wymieszać składniki. Wtedy przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je ręcznie.
    4. Gładkie i elastyczne ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Dolną 1/3 ciasta składamy tak, by przykryła górną, a następnie całość odwracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy.
    5. Czynność powtarzamy kilkanaście razy w celu lepszego napowietrzenia. Dzięki temu uzyskamy o wiele smaczniejsze faworki.
    6. Gotowe ciasto zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by mogło się schłodzić.
    7. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto dzielimy na 4 części, pozostawiamy jedną na stolnicy, a resztę ponownie wkładamy do lodówki.
    8. Ciasto na faworki bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski. Na środku każdego robimy niewielkie nacięcie i przekładamy jeden koniec przez sam środek.
    9. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczy do momentu, aż nabiorą rumianego koloru z obu stron. Odsączamy nadmiar oleju za pomocą ręcznika papierowego.
    10. Po ostygnięciu obficie obsypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego!

    Dlaczego ciasto na faworki jest za twarde?

    Zmysłowe smaki: FaworkiZmysłowe smakiInteria.tv