Smaczniejsze od tradycyjnych. Oto ekspresowe faworki dla niecierpliwych

Jak przygotować lany chrust?
Jak przygotować lany chrust?123RF/PICSEL

Z jakiego kraju pochodzą faworki?

Przepis na lany chrust

Ciasto na lane faworki przygotujemy w sposób ekspresowy
Ciasto na lane faworki przygotujemy w sposób ekspresowy123RF/PICSEL
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3 średnie jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu.
  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, łyżki lub miksera.
  2. Masę wzbogacamy o spirytus oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie mieszamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i lśniące.
  3. Do dużego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej na ok. 4 cm wysokości. Ustawiamy średnią moc palnika i czekamy do porządnego rozgrzania.
  4. Ciasto na lany chrust przelewamy do jednorazowego rękawa cukierniczego, butelki po wodzie z dzióbkiem lub niewielkiego lejka.
  5. Wyciskamy po 6 chruścików do rozgrzanego tłuszczu i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Po wszystkim wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru oleju.
  6. Po usmażeniu i lekkim przestygnięciu posypujemy lane faworki cukrem pudrem. Smacznego!

Jak podawać faworki?

Zmysłowe smaki: FaworkiZmysłowe smakiInteria.tv