Smaczniejsze od tradycyjnych. Oto ekspresowe faworki dla niecierpliwych

Puszyste faworki to doskonała alternatywa dla osób, które wcale nie wyczekują z niecierpliwością na witryny cukierni zapełnione tłustymi pączkami. Chrust najczęściej podaje się w formie niewielkich rombów, jednak można podejść do nich zupełnie inaczej. Przedstawiamy patent na lane faworki – smaczniejsze i bardziej chrupiące od tradycyjnych.

Jak przygotować lany chrust?
Jak przygotować lany chrust?123RF/PICSEL

Z jakiego kraju pochodzą faworki?

Chrupiące i lekkie faworki zdają się istnieć w tradycji kuchni polskiej od zarania dziejów. Okazuje się, że to nie Polacy pierwsi zajadali się smażonymi w głębokim tłuszczy chruścikami. Oryginalny przepis najprawdopodobniej powstał w Niemczech lub Litwie, a legendy głoszą, że stoi za nim całkowity przypadek.

Co ciekawe, faworki istniały już w czasach średniowiecza. Mówi się, że pierwszy chrust powstał w momencie, gdy cukiernikowi przypadkiem wpadł do tłuszczu pasek ciasta na pączki. Podczas podejmowania próby jego wyłowienia, zgniótł go tak, że przybrał kształt rombu i zaczął przypominać znaną nam do dzisiaj przekąskę. Chcąc nie marnować uzyskanego przypadkiem jedzenia, obsypał go cukrem pudrem i dał spróbować bliskim.

Przepis na lany chrust

Jeden z najprostszych przepisów na przysmak, który podbił serca osób wybierających w tłusty czwartek nieco mniej słodkie przekąski. Do zrobienia lanego chrustu nie potrzebujemy specjalistycznych narzędzi ani drogich składników. Zrobimy je z produktów, które najpewniej od dawna mamy w kuchni.

Ciasto na lane faworki przygotujemy w sposób ekspresowy
Ciasto na lane faworki przygotujemy w sposób ekspresowy123RF/PICSEL

Składniki na lane faworki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3 średnie jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu.

Lany chrust - sposób przygotowania

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, łyżki lub miksera.
  2. Masę wzbogacamy o spirytus oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie mieszamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i lśniące.
  3. Do dużego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej na ok. 4 cm wysokości. Ustawiamy średnią moc palnika i czekamy do porządnego rozgrzania.
  4. Ciasto na lany chrust przelewamy do jednorazowego rękawa cukierniczego, butelki po wodzie z dzióbkiem lub niewielkiego lejka.
  5. Wyciskamy po 6 chruścików do rozgrzanego tłuszczu i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Po wszystkim wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru oleju.
  6. Po usmażeniu i lekkim przestygnięciu posypujemy lane faworki cukrem pudrem. Smacznego!

Jak podawać faworki?

Idealnie kruche i doskonałe faworki powinny pękać w ustach zaledwie pod lekkim naciskiem zębów. Prawidłowo przygotowany rarytas możemy spożywać tuż po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Warto mieć na uwadze, że samo ciasto nie ma zbyt słodkiego i wyraźnego smaku. Warto posypać je odrobiną cukru pudru lub cukrem waniliowym, który nada im ciekawszego charakteru. Ciekawym eksperymentem będzie dodanie do mieszanki jeszcze odrobiny cynamonu. Solidnie oprószone możemy ułożyć na paterze lub ostrożnie zapakować do pojemnika i poczęstować rodzinę oraz najbliższych.

Zmysłowe smaki: FaworkiInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas