Dodaj awokado i banany. Brownie jeszcze nigdy nie było tak zdrowe
Brownie to propozycja idealna dla wielbicieli słodkości. Jak się jednak okazuje, wypiek można przygotować w dużo zdrowszej wersji, nie rezygnując przy tym z dodatku czekolady. Jak zrobić brownie w wersji fit? Przygotujesz go z zaledwie siedmiu składników.
Brownie jest mocno czekoladowym ciastem, które pokochali zarówno miłośnicy słodkości, jak i kucharze, którzy nie lubią zbyt mocno napracować się w kuchni. Jego wykonanie jest bowiem błyskawiczne i proste, a ostateczny wypiek zachwyca puszystością, wręcz rozpływając się w ustach.
Wiele osób ma jednak wyrzuty sumienia sięgając po kawałek ciasta "nafaszerowany" czekoladą. Wypiek wcale nie musi być jednak niezdrowy. Wystarczy przygotować go na bazie owoców, w tym awokado. Zachwyci smakiem, a jednocześnie nie będzie wiązało się z poczuciem winy nad złamaną dietą.
Zobacz również: Majonez, którego pozazdroszczą ci sąsiadki. Bosacka: "W sklepie takiego nie kupisz"
Podczas pieczenia ciast coraz częściej wykorzystujemy nietypowe produkty. Do przygotowania zdrowego brownie potrzebować będziemy awokado. Brzmi oryginalnie? Ostateczny smak przebije najśmielsze oczekiwania.
Do przygotowania brownie w wersji fit potrzebować będziemy:
- 1 dojrzałego awokado,
- 2 dojrzałych bananów,
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) pokrojonej na drobne kawałki,
- 2 jajek,
- ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 ½ szklanki mąki owsianej.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Prostokątną formę do pieczenia (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. W misce wymieszać mąkę owsianą i proszek do pieczenia. W innym naczyniu rozgnieść awokado widelcem lub za pomocą blendera do momentu otrzymania gładkiej pasty. Dodać rozgniecione banany i jajka, mieszając, aż składniki się połączą.
Kolejno dodać mokre składniki do suchych i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać gorzką czekoladę i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. Następnie wylać do formy i równomiernie rozprowadzić.
Piec przez około 25 - 30 minut. Ciasto powinno być wilgotne i miękkie w środku, ale nie surowe. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Gotowe! Tak zdrowego brownie jeszcze nie jadłaś!
Zobacz również: Czy można jeść niedojrzałe awokado? Cała prawda o egzotycznym owocu
Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jest bogatym źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B oraz A, C, E, K i H, a także zawiera w swoim składzie substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Awokado, ze względu na wiele wartości odżywczych i mineralnych, znalazło swoje zastosowanie w codziennej diecie. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych z powodzeniem można stosować je jako masło.
Awokado jest kremowe, sycące, a ze względu na delikatnie orzechowy smak świetnie sprawdza się w duecie z czekoladą. Lody, brownie czy ciasteczka owsiane na jego bazie powinny więc znaleźć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Owoc działa bowiem z korzyścią dla naszego samopoczucia, przyspieszając metabolizm. Poprawia również stan cery, włosów czy paznokci. Jest prawdziwą odżywczą bombą witamin.
Zobacz również: Przygotowanie zdrowej owsianki. Nie popełniaj tych błędów, bo zabijesz jej właściwości odżywcze