Wielbłądzie mleko - produkt przyszłości?

Wielbłądzie mleko staje się coraz bardziej popularne ze względu na dużą zawartość witamin. Według niektórych badaczy jest dobrym suplementem diety, dla wielu to wręcz "produkt przyszłości".

Mleko wielbłądzie zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mleko krowie, ponadto jest bogate w przeciwutleniacze i naturalnie półtłuste
Mleko wielbłądzie zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mleko krowie, ponadto jest bogate w przeciwutleniacze i naturalnie półtłuste123RF/PICSEL

Tradycyjnie mleko wielbłądów pozyskiwały koczownicze plemiona somalijskie i ludy Bliskiego Wschodu. Dziś jednak okazuje się, że może stać się ono hitem także w Europie i Ameryce, gdzie trwa moda na ekologiczną, zdrową żywność.

W somalijskich restauracjach nastawionych na turystów pojawiły się już napoje z mlekiem wielbłąda, zaś lokalni rolnicy chcą wkrótce rozszerzyć działalność i eksportować swój produkt.

Mleko wielbłądzie zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mleko krowie, ponadto jest bogate w przeciwutleniacze i naturalnie półtłuste. Może też pomagać w wielu dolegliwościach, między innymi przy problemach z wątrobą, żółtaczce i cukrzycy.

Czy wielbłądzie mleko stanie się równie popularne w Polsce? Cóż, być może, ale pozostanie do wyjaśnienia jedna ważna kwestia: czy z tego mleka można robić krówki? (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas