Wielkanoc 2020: Jak przygotować wielkanocny pasztet
Święta wielkanocne nie możemy się obejść bez wyśmienitych mięs oraz wędlin, zwłaszcza, że w wielu sklepach można liczyć na promocje. Żeby uniknąć niepotrzebnego czekania w kolejkach, można przygotować samodzielnie pyszny i aromatyczny pasztet. Taka domowa wędlina, pozbawiona konserwantów, na pewno zasmakuje domownikom. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Sprawdźmy.
Składniki
Przygotuj:
- kilogram dowolnej wołowiny lub wieprzowiny
- 250 g wątróbki drobiowej
- 250 g boczku surowego
- dwie czerstwe bułki
- marchewka
- korzeń pietruszki
- pół selera
- dwie cebule
- trzy jajka
- dwa liście laurowe
- cztery ziarna ziela angielskiego
- przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, suszoną paprykę i imbir
Przygotowanie
Kilogram mięsa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umyj, obierz oraz pokrój w słupki. Warzywa i mięso włóż do dużego garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zalej taką ilością wody, aby składniki były zakryte. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż mięso zmięknie. Na rozgrzaną patelnię wylej łyżkę oleju i podsmaż wątróbkę, a następnie wrzuć ją do garnka (pod koniec gotowania). Kiedy mięso z warzywami jest już miękkie, odlej powstały wywar do miski, całość ostudź. W powstałym bulionie namocz pokrojone w kostki bułki. Kiedy wszystkie składniki osiągną temperaturę pokojową, zmiksuj je blenderem albo zmiel w maszynce do mięsa.
Powstałą masę wymieszaj z jajkami, bułką oraz przyprawami na jednolitą masę. Blachę do pieczenia albo mniejsze keksówki natłuść olejem oraz wysyp na dno i ścianki odrobinę bułki tartej, a następnie przełóż do nich powstałą masę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez godzinę.
Składniki
Do przygotowania pasztetu możesz użyć innych rodzajów mięs: karkówki, łopatki ,bądź schab. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pasztet wzbogacić również drobiem. Możesz także stworzyć własną kompozycję przypraw: do pasztetu możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki.