Wiosną i latem jemy więcej owoców i więcej też wyrzucamy
Kiedy marnujemy więcej jedzenia? Marek Borowski. Prezes Federacji Polskich Banków Żywności zauważa, że wiosną i latem, kiedy dostępne są świeże warzywa i owoce, wyrzucamy więcej jedzenia niż jesienią czy zimą.
"Jeżeli świeżych produktów mamy więcej, wówczas marnujemy więcej. Korzystamy z sezonowego dobrobytu. Dlatego też te wszystkie sezony związane ze zbiorami, z urodzajem powodują, że marnuje się więcej jedzenia" - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
"Weźmy za przykład chociażby sezon grillowy - zawsze kupujemy więcej jedzenia na grilla, niż jesteśmy w stanie zjeść. Najczęściej jest tak, że pierwszego dnia, to, co zostanie wkładamy to do lodówki, drugiego - tylko na to popatrzymy, a trzeciego dnia wyrzucimy. Więc oczywiście nie są to dobre praktyki. Myślmy, więc i róbmy racjonalnie" - zachęca prezes.
Banki Żywności w ciągu 20 lat swojego istnienia łącznie zebrały 758 tys. ton produktów spożywczych, z czego można było przygotować 1,5 mld posiłków. "Systematycznie, co roku ze stałą pomocą docieramy do grupy około 1,3 mln. osób, chociaż rok 2015 pokazał, że dotarliśmy do grupy nawet 1,8 mln osób potrzebujących" - kwituje Borowski. (PAP Life)