Wydano ostrzeżenie dla konsumentów. Uwaga na jaja z salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed Salmonellą enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych od jednego z producentów. Spożycie produktu może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich
Stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich123RF/PICSEL

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedzeniem jajek z Salmonellą

Jak czytamy w najnowszym komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego o ostrzeżeniu dotyczącym żywności: "Stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie".

Produkt:

  • Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
  • Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
  • Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.123RF/PICSEL

Jaja mają zostać wycofane z rynku, a następnie trafią do utylizacji. Ponadto Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające, ponieważ "stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj - biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311" - czytammy na stronie internetowej GIS.

GIS informuje, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas