Wykwintna kuchnia polska

"Wykwintna kuchnia polska" to wyjątkowy album kulinarny zawierający przepisy najlepszych artystów kuchni polskiej od Wojciecha Modesta Amaro po Karola Okrasę. To eleganckie dzieło zostało opatrzone wstępem pierwszej damy Anny Komorowskiej oraz profesora Jerzego Bralczyka.

Książka
Książkamateriały prasowe

Album pozwala odkryć polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Twórczo przetworzone dania prezentowane w książce czerpią z bogactwa smaków naszego kraju. Zróżnicowane propozycje kulinarne zestawione razem tworzą zestaw zaskakujący oryginalnością. Znani i cenieni szefowie kuchni proponują wykwintne menu czerpiąc inspiracje z tradycji różnych regionów Polski. Wśród wybitnych postaci, które prezentują swoje przepisy znaleźli się m.in. Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Grzegorz Labuda - w sumie dwunastu kucharzy. Książka podzielona została na cztery części i proponuje potrawy na kolejne pory roku z wykorzystaniem ekologicznych produktów sezonowych. Pośród oryginalnych pozycji znajdują się na przykład "Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie scorzonerą" lub "Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą". Luksusową publikację wieńczy wyjątkowe, osobiste menu Anny Komorowskiej, która zaprasza do rozsmakowania się w nowej odsłonie narodowej kuchni.               Wszystkie dania opatrzone są doskonałymi graficznie fotografiami, które z prezentowanych potraw czynią nie tylko zachęcające do konsumpcji estetycznie dopracowane dania, ale i wizualnie atrakcyjne obrazy. We wstępie profesor Jerzy Bralczyk w barwny sposób przedstawia historię polskiej kuchni, powiązania pomiędzy smakiem i językiem oraz omawia rolę kuchni w kulturze.

Z myślą o zagranicznych odbiorcach książka przygotowana została w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.

Wykwintna kuchnia polska, Wydawnictwo Bosz 

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas