Wysokie stężenie aflatoksyn w znanym produkcie. GIS bije na alarm
Popcorn to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, którzy pokochali go tak mocno, jak Amerykanie. Jest powszechnie dostępny w polskich sklepach - gotowy lub w formie ziaren, które możemy prażyć w garnku lub z mikrofalówki. Tym razem jednak należy uważać na daną markę produkującą popcorn, dostępną w polskich sklepach. W popcornie wykryto rakotwórcze aflaatoksyny, które przekroczyły dopuszczalny limit.
Spis treści:
Popcorn. Słynna przekąska, którą pokochały dzieci
Popcorn, czyli inaczej prażona kukurydza to przysmak zrobiony w wysokiej temperaturze z ziaren kukurydzy. Pod wpływem ciepła z twardych ziaren wyskakuje miękka, pulchna część, czyli skrobiowo-białkowa masa.
Można go kupić jako już gotowy produkt, ale też można zrobić go samodzielnie w domu - w garnku z olejem lub w kuchence mikrofalowej. Jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
Nic dziwnego w tym, że popcorn jest tak popularny i że znajdziemy wiele jego rodzajów na półkach w polskich sklepach. Jednak okazuje się, że ten dopuszczony do sprzedaży w sklepach może być szkodliwy i zawierać substancje niekorzystne dla naszego zdrowia.
GIS wykrył nadmierne stężenie rakotwórczych aflatoksyn w popcornie jednej marki
"Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w partii popcornu, dystrybuowanego przez Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, pochodzącego z Turcji" - czytamy na rządowej stronie gov.pl
Aby pomóc konsumentom w lepszym zidentyfikowaniu produktu, którego nie powinni oni kupować, podano szczegóły wadliwej serii popcornu:
- Dystrybutor: Bio Planet S.A.
- Numer partii: produkty rozpoczynające się od cyfr: 23-xxxxxx oraz 80-xxxxxx (gdzie "x" oznacza dowolną cyfrę), z datą minimalnej trwałości 30.09.2024
Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.
Czym są aflatoksyny? Czy są niebezpieczne dla zdrowia człowieka?
Aflatoksyny to rodzaj wytwarzanych przez grzyby toksyn. Najczęściej grzyby te wraz z toksynami występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, czy suszonych owocach.
Zobacz też: Cztery powody, dla których warto jeść popcorn
Tureckie ziarna kukurydzy, które trafiły na sklepowe półki musiały być wcześniej źle magazynowane. Na poziom aflatoksyn w pożywieniu należy uważać, bo są one skrajnie niebezpiecznie dla zdrowia człowieka.
Aflatoksyny wywołują pierwotnego raka wątroby, zwłaszcza u tych osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B. Toksyny te produkowane przez grzyby, zostały oficjalnie uznane w Polsce za substancje rakotwórcze w 1996 roku.
Według rozporządzenia Komisji nr 1881/2006 z dnia 19.12.2006 r dopuszczalna górna granica zawartości aflatoksyny B1 w przypadku kukurydzy wynosi 5,0 μg·kg.