Z "Hubertówką na trójniaku" do Europy

"Hubertówka na trójniaku" - zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego autorstwa Marty Polińskiej z Wrocławia zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie "Polskie danie dla Europy" i zyskała miano Ambasadora Polskiej Kuchni.

Zwycięska "Hubertówka na trójniaku"
Zwycięska "Hubertówka na trójniaku"INTERIA.PL

Głównymi kryteriami oceny były smak potrawy, jej wygląd i harmonijne połączenie składników dające nowe, niezapomniane doznania smakowe.

Jak powiedziała przewodnicząca jury, Tessa Capponi-Borawska "wybór spośród ośmiu finałowych dań - zwycięzców regionalnych półfinałów konkursu był bardzo trudny, ale 'Hubertówka na trójniaku' przygotowana przez Panią Martę Polińską podbiła serce nawet naszego włoskiego jurora'. Po długich i zażartych dyskusjach, podliczeniach punktacji werdykt jury brzmiał następująco:
I miejsce: "Hubertówka na trójniaku", autorka: Marta Polińska z Wrocławia
II miejsce: "Pierogi z makiem", autorka: Anna Zaborowska ze Szczecina
III miejsce: "Sernik na słono", autorka: Joanna Tosik z Torunia
IV miejsce: "Pierogi z pieca", autorka: Magdalena Wenzel z Warszawy
V miejsce: "Zupa z razowca", autor: Kamil Sadkowski z Sopotu
VI miejsce: "Pasztet z selera", autorka: Jadwiga Bobek z Bolesławca
VII miejsce: "Zupa z kaczki z pierożkami', autorka: Lidia Zengteler z Kalisza
VIII miejsce: "Polskie pstrągi puszczańskie", autor: Krzysztof Rosiński z Dąbrowy Górniczej

Zwycięzcy trzech pierwszych miejsc otrzymali z rąk Ministra Jarosława Pietrasa nagrody ufundowane przez Urząd Komitetu Integracji Europejskiej - wycieczki do Brukseli. Ale nikt w konkursie nie był poszkodowany, ponieważ wszyscy finaliści otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów i patronów medialnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas