Z "Hubertówką na trójniaku" do Europy
"Hubertówka na trójniaku" - zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego autorstwa Marty Polińskiej z Wrocławia zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie "Polskie danie dla Europy" i zyskała miano Ambasadora Polskiej Kuchni.

Finał konkursu odbył się 22 maja na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego w Warszawie. Do stolicy przyjechało siedmiu z ośmiu zakwalifikowanych zawodników. Zmagania kucharzy - amatorów oceniało jury w składzie: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka, Joanna Nowicka, Jacek Szklarek (Prezes Stowarzyszenia Slow Food w Polsce) i Giacomo Mojoli z Włoch (Wiceprezes Stowarzyszenia Slow Food na świecie).
Głównymi kryteriami oceny były smak potrawy, jej wygląd i harmonijne połączenie składników dające nowe, niezapomniane doznania smakowe.
Jak powiedziała przewodnicząca jury, Tessa Capponi-Borawska "wybór spośród ośmiu finałowych dań - zwycięzców regionalnych półfinałów konkursu był bardzo trudny, ale 'Hubertówka na trójniaku' przygotowana przez Panią Martę Polińską podbiła serce nawet naszego włoskiego jurora'. Po długich i zażartych dyskusjach, podliczeniach punktacji werdykt jury brzmiał następująco:
Zwycięzcy trzech pierwszych miejsc otrzymali z rąk Ministra Jarosława Pietrasa nagrody ufundowane przez Urząd Komitetu Integracji Europejskiej - wycieczki do Brukseli. Ale nikt w konkursie nie był poszkodowany, ponieważ wszyscy finaliści otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów i patronów medialnych.