Za co zapłacimy więcej? Ekspert wyjaśnia

Drożyzna uderza w kieszenie Polaków. Nie zapowiada się jednak, aby było taniej. Jak wynika z prognoz, musimy szykować się na kolejne podwyżki. Najgorsze dopiero przed nami.

Eksperci pozbawiają nas wszelkich złudzeń. Podwyżki cen wciąż są realną perspektywą
Eksperci pozbawiają nas wszelkich złudzeń. Podwyżki cen wciąż są realną perspektywą123RF/PICSEL

Eksperci pozbawiają nas wszelkich złudzeń. Podwyżki cen wciąż są realną perspektywą, co oznacza, iż nasze portfele jeszcze mocniej się uszczuplą. Tymczasem jak podaje w raporcie Polski Instytut Ekonomiczny, ceny żywności poszybują jeszcze mocniej w górę.

Fatalne wiadomości. Będzie jeszcze drożej

Jesienią 2022 roku ceny żywności w Unii Europejskiej wzrosną o około 20 proc. - wynika z prognoz Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak zaznaczają eksperci, Polacy silnie odczują podwyżki cen. Wynika to z faktu, iż rynki żywności w Europie są ze sobą mocno powiązane, a co za tym idzie wspólne są również tendencje.

Wysoki wzrost cen dotknie wszystkie państwa Unii Europejskiej, chociaż skutki będą znacznie bardziej widoczne w naszym regionie
przekazał w rozmowie z PAP Jakub Rybacki, ekspert Instytutu.

Droższe produkty oleiste i zbożowe

Najmocniej odczujemy podwyżkę cen za produkty oleiste i zbożowe. Jak przyznają eksperci, będą to bezpośrednie konsekwencje przerwania eksportu z Odessy w Ukrainie. Podrożeją również pasze, a w efekcie zmienią się także ceny mięsa.

W 2023 r. spodziewamy się wyższych wzrostów cen warzyw oraz owoców
przyznaje ekspert.
Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas