Zacznij jeść go regularnie, a organizm ci podziękuje. Usuwa toksyny z organizmu, poprawia kondycję wątroby
Oprac.: Łukasz Piątek
Z powodzeniem można go dodawać do większości dań, by podkreślić ich smak i aromat. Szczypiorek, bo o nim właśnie mowa – nie tylko doskonale smakuje, ale jest również prawdziwą bombą witaminową. Co więcej – bez problemu można uprawiać go w domu na parapecie.
Spis treści:
Szczypiorek - właściwości odżywcze
Szczypiorek charakteryzuje się ostrym smakiem i w gastronomii uważany jest za świeżą przyprawę do wielu dań. Może być doskonałym dodatkiem do twarogu i jajek, ale również podbijać smak wielu mięs. Szczypiorek jest warzywem niskokalorycznym - w 100 gramach znajduje się około 30 kalorii.
Szczypiorek jest warzywem prozdrowotnym z uwagi na zawartość wielu witamin i minerałów. Jest on bardzo dobrym źródłem:
- witaminy C, B1, B2, A, K
- karotenu
- kwasu foliowego
- fosforu
- żelaza
- potasu
- sodu
- wapnia
- magnezu i luteiny
Czytaj również: Szczypiorek zadba o ciśnienie i skórę
Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Regularne spożywanie szczypiorku:
- usuwa toksyny z organizmu
- zwiększa odporność, zapobiegając infekcjom wirusowym
- oczyszcza układ pokarmowy
- przyspiesza trawienie
- przyspiesza gojenie się ran
- poprawia kondycję wątroby i pęcherzyka żółciowego
- zapobiega zaparciom
Ponadto szczypiorek dostarcza do organizmu porcję cennego błonnika, a liście tego warzywa posiadają właściwości redukujące stres oksydacyjny. Doskonale działa na bóle reumatyczne w postaci okładów, a świeżo pokrojony przynosi ulgę przy chrypce i suchym kaszlu, a także zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych w przypadku infekcji.
Kto nie powinien jeść szczypiorku?
Choć szczypiorek uznawany jest za warzywo prozdrowotne, to mimo to pewna grupa osób powinna zrezygnować z jego spożywania. Powinny od niego stronić osoby borykające się z:
- zapaleniem woreczka żółciowego
- zapaleniem trzustki
- zapaleniem żołądka
- wrzodami żołądka, jelit i dwunastnicy
- nadkwasotą