Zapomniana roślina, która jest prawdziwą bombą witaminową. Przetrwa w każdych warunkach
Oprac.: Łukasz Piątek
Dereń jadalny był niegdyś bardzo popularnym owocem, z którego bardzo często robiono dżemy, marmolady, nadzienia do cukierków, a nawet nalewki. I choć roślina zupełnie niesłusznie odeszła w zapomnienie, to jakiegoś czasu wraca do łask sadowników. Dlaczego warto postawić na dereń jadalny?
Dereń jadalny - charakterystyka
Dereń jadalny pochodzi zachodnich regionów Azji, Kaukazu i południowo-wschodniej części Europy i może osiągnąć nawet siedem metrów wysokości. Roślina występuje w Polsce w postaci krzewu oraz drzewa. Krzewy uprawiane są głównie z uwagi na ich charakterystyczny wygląd. Szpiczaste, ciemnozielone liście jesienią zmieniają ubarwienie na pomarańczowo-czerwone, dzięki temu roślina pięknie się prezentuje i przykuwa uwagę.
Dereń jadalny puszcza kwiaty z początkiem marca, by w kolejnych miesiącach przekształcić się w owoce koloru pomarańczowego, ale dopiero ciemno-czerwona barwa świadczy, że owoce są już odpowiednio dojrzałe.
Dereń jadalny - jak uprawiać?
Dereń jadalny nie jest wymagającą rośliną. Odpowiednie kwitnienie zapewnimy, sadząc ją w miejscu dobrze nasłonecznionym. Dereń jadalny preferuje przede wszystkim ziemię kwaśną i nieco wilgotną. Należy jednak pamiętać, że stojąca woda można poważnie zaszkodzić roślinie. Dereń doskonale znosi mrozy i wiatry, a jego korzenie są bardzo twarde.
Roślina może osiągać nawet siedem metrów wysokości, dlatego bardzo często pełni funkcję żywopłotu. Najlepszym terminem do sadzenia jest maj, październik oraz listopad.
Dereń jadalny - właściwości zdrowotne
Roślina posiada owoce, które często wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Obniżają one ciśnienie krwi, pobudzają metabolizm i posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwalergiczne. Dereń jadalny poprawia także pracę jelit i żołądka. Roślina jest źródłem m.in. żelaza, wapnia, potasu, witamin B i C oraz kwasu cytrynowego.
Owoce można spożywać na surowo, robić z nich przetwory np. w postaci dżemów, a także kisić.