Powąchaj cebulę, zwróć uwagę na trzonek sałaty. 10 zasad zakupu owoców i warzyw

Jak kupować dobre warzywa i owoce? Oto rady, które warto zapamiętać
Jak kupować dobre warzywa i owoce? Oto rady, które warto zapamiętać123RF/PICSEL

Jak kupować dobre warzywa i owoce?

Zwróć uwagę podczas robienia zakupów. Później sobie za to podziękujesz
Zwróć uwagę podczas robienia zakupów. Później sobie za to podziękujesz123RF/PICSEL

Zwróć uwagę podczas robienia zakupów. Później sobie za to podziękujesz

Zobacz również:

    10 zasad, o których warto pamiętać na zakupach

    • Podstawą jest nie przykładanie zbyt dużej uwagi do wyglądu produktów. Jeśli jabłko nienaturalnie się świeci i wygląda wręcz perfekcyjnie, w rzeczywistości nie będzie tak wspaniałym produktem, jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Finalistka MasterChefa radzi, aby owoce i warzywa wybierać według wagi. "Cięższe owoce są bardziej soczyste" - instruuje.
    • W przypadku niektórych owoców to właśnie kolor jest najlepszym wskaźnikiem dojrzałości. Tak będzie na przykład z ananasem czy bananami. Odstawmy zielone na poczet dojrzałych już, żółtych.
    • Jak wybrać najsmaczniejszego arbuza? Dojrzały, słodki i pyszny będzie tylko ten, który posiada żółtą plamkę.
    • Wybierajmy tylko pomarańcze z pępkiem. To znak, że powstał z nich kolejny owoc i na pewno są słodkie.
    • Co więcej, nie warto obawiać się wąchania owoców w sklepie. Ananasy, mango, melony i inne owoce tropikalne muszą mieć słodki, egzotyczny zapach. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że faktycznie będą smaczne.
    • W przypadku zakupu cebuli sięgajmy po te jędrne, którymi łatwo się rzuca i które pachną słabo lub w ogóle. "Silniejszy zapach zwykle wskazuje, że cebula jest przerośnięta, co powoduje, że jest mniej jędrna i mniej chrupiąca. Jeśli wykiełkuje, nadal nadaje się do jedzenia" - tłumaczy Kinga Paruzel.
    • Warzywa korzeniowe warto kupować z "końcówkami". Są one wówczas nieco słodsze, a dodatkowo możemy z nich kolejno wyhodować natkę lub liście.
    • Ziemniaki trafiają do naszych koszyków zdecydowanie najczęściej. Jak wybrać te najlepsze? Starajmy się nie kupować tych, które już wykiełkowały.
    • W przypadku zakupu sałaty dokładnie przyjrzyjmy się jej trzonkowi. Im będzie jaśniejszy tym większą będziemy mieć pewność, że warzywo jest świeższe.
    • Tymczasem brokuły powinny być ciemnozielone i zwarte. Wówczas są najsmaczniejsze.
    Przed wyjściem na zakupy przygotujmy dokładną listę niezbędnych produktów
    Przed wyjściem na zakupy przygotujmy dokładną listę niezbędnych produktów123RF/PICSEL

    Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

    Zobacz również:

    Czy wszystkie owoce są zdrowe? Na co warto zwrócić uwagęInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?