Zielone przykazania
Zioła możesz sama wyhodować na kuchennym parapecie lub kupować je w sprawdzonych sklepach.
Staraj się używać świeżych ziół, gdyż są smaczniejsze od suszonych i bogatsze w wartościowe składniki (np. witaminy). Możesz je sama wyhodować na kuchennym parapecie (np. bazylię, miętę) lub kupować je w sprawdzonych sklepach (np. z żywnością ekologiczną). Wtedy będziesz miała pewność, że są wysokiej jakości.
Dodawaj je pod koniec gotowania, gdyż w czasie dłuższej obróbki termicznej tracą swoje właściwości. Świeże zioła zawsze wcześniej umyj - dokładnie, ale delikatnie, żeby ich nie pognieść. Aby nie traciły swoich walorów smakowych, najlepiej rwać je palcami (np. listki bazylii) lub siekać na szklanej podstawce.
Zachowaj umiar. Przyprawy o silnym aromacie (np. mięta, tymianek, kolendra) w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na smak potraw.
Kilkulatka zapoznaj z ziołami przez zabawę. Pomysły na wspólne kulinarne igraszki znajdziesz w książce "Czupury i inne zabawy z wyobraźnią" dziennikarki Odety Moro-Figurskiej i psycholog Ewy Ulrich-Załęskiej.