Reklama

Mazurek marengowy

5 białek; ok. 1,5 szklanki cukru pudru; szczypta soli. Masa pomarańczowa: 2 duże pomarańcze; 1 łyżka mąki; 6 łyżek masła; 2 żółtka; 4-5 łyżek cukru.

5 białek; ok. 1,5 szklanki cukru pudru; szczypta soli.
Masa pomarańczowa: 2 duże pomarańcze; 1 łyżka mąki; 6 łyżek masła; 2 żółtka; 4-5 łyżek cukru.

Mocno schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po trochę cukru pudru. Blaszkę na mazurek lub małą tortownicę wyłóż natłuszczonym papierem do pieczenia. Część piany wyłóż na tortownicę, wyrównaj powierzchnię. Resztę piany wyciśnij przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką na drugą blaszkę, także wyłożoną natłuszczonym papierem. Wstaw do piekarnika lekko ciepłego (90-130 stopni C) i susz około 3-4 godzin.

Masa pomarańczowa: zrób jasną zasmażkę z jednej łyżki mąki i 2 łyżek masła, rozprowadź sokiem z jednej pomarańczy i 2-3 łyżkami wody, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pozostałe masło utrzyj drewnianym wałkiem na pulchną masę, dodaj żółtka i zasmażkę. Dobrze utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Drugą pomarańczę podziel na cząstki, pokrój na małe kawałeczki, usuń pestki, wymieszaj z masą. Tak przygotowaną masą smaruj ostudzony placek bezowy. Ozdób cząstkami pomarańczy i małymi bezikami (marengi).

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy