Reklama

Reklama

Mazurek pomarańczowy

Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru i smażonej skórki pomarańczowej; andruty; 3 żółtka gotowane; żółtko surowe; 3 białka na pianę; ćwiartka laski wanilii. Lukier: 120 g cukru pudru; pomarańcza.

Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez sito do makutry, dodaj surowe żółtko, cukier i wanilię. Utrzyj na gładką, jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową oraz sztywno ubitą pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą posmaruj andruty ułożone na posmarowanej masłem blasze. Wstaw na 5-7 minut do ciepłego piekarnika, aby masa stężała.

Przygotuj lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzyj skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzyj w porcelanowym moździerzu. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Utrzyj na gęsty lukier.

Reklama

Posmaruj mazurek, wstaw na krótko do ciepłego piekarnika, wysusz. Po ostudzeniu przyozdób.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje