Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.
Eksperci zakładają, że sztuka warzenia piwa może liczyć 10-11 tys. lat. Najdawniejsze piwo odkryli w 2005 r. archeolodzy z Uniwersytetu Pensylwania i Muzeum Archeologii i Antropologii w Filadelfii. Prowadząc wykopaliska w okolicach wsi Jihau w północnych Chinach natrafili oni na cmentarzysko sprzed 9 tys. lat. W jednym z grobów znaleziono ceramiczne naczynia na piwo, dzięki czemu można było przeanalizować chemiczne ślady składników tego napoju.
Wg ustaleń specjalizującego się w pradawnych alkoholach dr Patricka McGoverna, wchodzącego w skład zespołu amerykańskich archeologów, piwo w epoce kamiennej otrzymywano na bazie fermentacji mieszanki soków owocowych i płynnego miodu.
W lipcu 2005 r. w browarze w Delaware odtworzono znalezione w Chinach
najstarsze piwo świata.
Napój oparty o ryż, miód, winogrona i owoce głogu przygotował zespół specjalistów kierowany przez eksperta Sama Calagione. Był to efekt współpracy browarników z archeologami z Filadelfii.
Wino też ma swoje lata. Jak ustalił dr Patrick McGovern z Muzeum Archeologii i Antropologii przy Uniwersytecie Pensylwanii, wino produkowano na Bliskim Wschodzie już 6 tys. lat temu. Dowiodły tego chemiczne analizy naczyń odnalezionych podczas wykopalisk w Iranie.