We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy
W miniony weekend odbyły się dwa ostatnie finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce we Wrocławiu zajęła "Hubertówka na trójniaku" Marty Polińskiej z Wrocławia. W Łodzi zwyciężyła "Zupa z kaczki z pierożkami" Lidii Zengteler z Kalisza.

Osiem finałowych dań we Wrocławiu wyłoniono spośród ponad 200 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskiej "Hubertówki na trójniaku" wyróżniono jeszcze: "Cebularz z żurkiem" Jadwigi Furmaniak z Kalisza (II miejsce) i "Gołąbki staropolskie" wg przepisu Konrada Wesołowskiego ze Skwierzyny (miejsce III).

W finale łódzkim drugie miejsce zajęła Halina Stachura-Olejniczak z Wólki Kosowskiej, autorka wyśmienitego "Chleba z ziarnami". Trzecie przyznano Januszowi Uptasowi z Łodzi za wspaniałe "Paszteciki".
Hubertówka na trójniaku
Czas przygotowania: ok.45 min.
Sposób przygotowania:
Zupa z kaczki z pierożkami
Składniki: kości pozostałe po odfiletowaniu kaczki; podroby; jedna paczka włoszczyzny; 2 cebule (30 dag); 5 kapeluszy suszonych podgrzybków; 1 żółtko mielonego suszu grzybowego; 2 jajka; mała bułka; 30 dag wędzonego boczku; 150 ml. mleka; 40 dag maki pszennej; sos sojowy; imbir; sól, pieprz, Vegeta
Sposób przygotowania:
Przygotować pierożki. Zagnieść ciasto pierogowe. Z kości kaczki obrać mięso, dodać namoczona w mleku bulkę, sproszkowany susz grzybowy, przesmażoną drobno posiekana cebulę , jajko, przyprawić Vegetą, pieprzem i zmielić. Zrobić małe pierożki, ugotować w osolonym wrzątku i podawać z zupą.